Ik werkte de voorbije twintig jaar in marketing en concentreerde me de laatste tien jaar grotendeels op digitale marketing. Sinds ik een jaar geleden bij Trivec aan de slag ben gegaan, heb ik me vaak afgevraagd waarom zo weinig restaurants een goede website hebben. Eerlijk gezegd, zijn de meeste vrij slecht. In deze blogpost deel ik enkele van mijn bedenkingen en geef ik praktische tips die jij als restauranthouder op je website en onlineaanwezigheid kunt toepassen om het aantal bezoekers en online reserveringen te verhogen.
1. Bepaal twee basisdoelstellingen voor je website
Voor je verdergaat en een nieuwe website begint te ontwerpen en ontwikkelen, dien je duidelijke doelstellingen te bepalen. Zij geven aan wat de pagina’s moeten verwezenlijken. Als je te veel doelstellingen vastlegt, worden ze onduidelijk en wordt het moeilijk om ze allemaal te vervullen. Ik raad daarom aan om de volgende twee doelstellingen te kiezen.
Als ik een restauranthouder was, zouden dit de twee belangrijkste zaken voor mijn website zijn:
- Ons aanbod moet duidelijk zijn.
- De bezoeker moet online een tafel kunnen reserveren.
Een ander punt waarover je moet nadenken vooraleer je aan je website begint te werken, is je doelpubliek. Wie zijn je potentiële gasten? Gezinnen met kinderen, sportievelingen of fijnproevers? Hoe beter jij je publiek afbakent, hoe gemakkelijker het jou zal vinden. De website en de inhoud worden immers met het oog op je ideale gasten gemaakt.
Doelstelling 1: ‘Ons aanbod moet duidelijk zijn’
Welke informatie zoeken bezoekers?
- Ze willen je menu zien;
- Ze willen de prijzen kennen;
- Ze willen de beoordelingen van andere gasten lezen;
- Ze willen misschien foto’s van je eten en locatie zien;
- Ze willen misschien meer lezen over je ingrediënten, hun oorsprong en de manier waarop je het eten bereidt.
Doelstelling 2: ‘De bezoeker moet online een tafel kunnen reserveren’
Deze stap is heel eenvoudig. De bezoekers van je website willen weten of je een tafel vrij hebt en willen online kunnen reserveren. Er moet een duidelijke knop zijn om een tafel te reserveren en die knop moet ALTIJD zichtbaar zijn, ongeacht de pagina. Dat is wat vandaag op de meeste websites van restaurants ontbreekt.
Wanneer je een antwoord hebt op de vraag over welke informatie de bezoeker zoekt, dan weet je waar je extra inspanningen moet leveren wanneer je relevante, interessante inhoud voor je website maakt.
Nu is het eindelijk tijd om je website effectief te ontwerpen, de kleuren en lay-out te kiezen op basis van je branding en je publiek. Ik kan dit niet genoeg benadrukken: integreer je doelstellingen in alle pagina’s van je website.
2. Zorg ervoor dat de bezoeker op elk ogenblik en op ALLE pagina’s een tafel kan reserveren
Een veelvoorkomende fout is om geen doelstellingen voor je website vast te leggen en de ‘Reserveer een tafel’-knop geen prioriteit te geven. In het beste geval vind je de knop in het menu bovenaan de pagina.
Dit zijn een paar fouten die ik op de websites van restaurants heb gezien:
- ‘Reserveer een tafel’ is een tekstlink – geen knop – op de startpagina in de eerste paragraaf. Met andere woorden, gemakkelijk te missen!
- Het navigatiemenu verdwijnt wanneer je begint te scrollen om het menu te lezen. Als ik iets zie dat ik lekker vind en ik wil een tafel reserveren, dan moet ik dus helemaal omhoog scrollen om dat te doen.
- ‘Reserveer een tafel’ is spoorloos. Je kunt op geen enkele manier online een tafel reserveren.
- Het menu wordt in pdf gepubliceerd en neemt het volledige scherm in beslag of opent in een nieuw venster. Ik moet dat venster dus sluiten om een tafel te reserveren.
Wat je wel zou moeten doen:
- Zorg ervoor dat ‘Reserveer een tafel’ altijd zichtbaar is, ongeacht de pagina en het scrollen. Dat is mijn belangrijkste aanbeveling.
- Optimaliseer je website voor mobiel gebruik om de leesbaarheid van de website te verbeteren. Niemand zou moeten inzoomen om het menu te lezen.
- Laat je inspireren, eventueel door de retailsector, waar je zelden moet scrollen om je winkelwagentje te vinden.
Onze klant Hard Rock Café doet dat goed. Op de website heb je altijd toegang tot ‘Reserveer een tafel’.
3. Verwijder menu’s in pdf-formaat
Je menu als een pdf-bestand publiceren, is slecht om zoveel redenen. Het is niet gebruiksvriendelijk en heel ouderwets. Het is net alsof je bestanden over kleding moet downloaden wanneer je online winkelt. Niet oké in 2019! De pdf's zijn zelden geoptimaliseerd voor mobiel gebruik en verschrikkelijk om op kleine schermen te lezen. Bovendien zal de pdf het volledige scherm inpalmen of in een nieuw venster openen, wat betekent dat ... je knop om een tafel te reserveren, niet zichtbaar is.
Daarnaast worden de woorden in een pdf niet door Google geïndexeerd en verschijnen ze bijgevolg niet in de zoekresultaten van Google. Beeld je eens in dat een potentiële gast de naam van jouw restaurant en een typisch gerecht opzoekt – en dat jouw restaurant niet in de resultaten opduikt?
Los daarvan creëert het onnodige drempels voor je klanten, die gewoon je menu willen lezen. Ik raad je aan om de pdf's zo snel mogelijk te verwijderen.
Ling Long. Een goed ontworpen en eenvoudige manier om de menu’s te lezen en de prijzen te zien.
4. Optimaliseer je website voor mobiel gebruik
Dit is vandaag een absolute MUST. Uit de statistieken over de Zweedse markt blijkt dat het meeste verkeer op websites van smartphones komt. Een smartphone hebben we altijd bij en wordt steeds belangrijker omdat hij ons helpt om elke dag meer en meer te doen. Het is daarom belangrijk dat jouw website geoptimaliseerd is voor mobile en een kleiner scherm. Een heleboel websites van restaurants openen het menu in een nieuw venster, waardoor sommige klanten de inhoud moeilijker kunnen lezen en van je pagina worden weggeleid. Ze moeten dan het juiste venster zoeken om de reservering te voltooien. Dat wordt niet als een best practice beschouwd.
Luzette. Effectieve vormgeving van menu’s, want je kunt naadloos tussen ontbijt, lunch en diner navigeren. Ze benutten slimme technologie.
5. Onderhoud je website en werk hem regelmatig bij
Waak er altijd, altijd, altijd (!) over dat de links op je website werken. Ik kwam een heleboel 404-pagina’s tegen toen ik voor dit artikel onderzoek deed en op campagnelinks klikte. Het komt niet professioneel over als je verbroken links op je webpagina hebt. Ik ben ook op een pagina gestoten die meldde: “We hebben een nieuwe website. Klik op de link om ...”, en een link bracht me ernaartoe. Vermijd zo’n situatie en verbind de oude link door zodat je bezoekers meteen naar de nieuwe pagina gaan zonder de oude, lege pagina te zien. Het zorgt voor minder gedoe en een betere beleving voor de bezoeker. Als je niet weet hoe je iets moet aanpakken, vraag je hulp. Verder heeft Google een voorkeur voor websites die hun inhoud regelmatig bijwerken, alsook kwaliteitsvolle en relevante inhoud.
Ga je aan de slag met enkele van mijn aanbevelingen, dan beloof ik dat je een verschil in je online reserveringen zal merken en hoor ik graag hoe het bij jou is gegaan! In de volgende blogpost bespreek ik hoe je doelstellingen voor je socialemedia-accounts opstelt, het belang van gegevensanalyse om je activiteiten te optimaliseren en de volgende stappen voor je website.
Heb je vragen? Neem zeker contact met me op!