‹ Terug

7 stappen om de winst van uw restaurant te beschermen tegen inflatie voor voedsel

Door Louise Harvig Olsmar, 6 sep 2023

Blijf lezen - 6 minuten leestijd

 

Restaurants worden momenteel geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen als gevolg van voedselinflatie. 


Uiteraard dienen eventuele prijsaanpassingen te worden geïntegreerd in een alomvattende strategie voor menu-prijsstelling, en niet zomaar lukraak worden doorgevoerd. Wij belichten graag het onderwerp. Hieronder delen we diverse creatieve suggesties om na te denken over prijsstelling en marges!

 

Verhoog marges terwijl je profiteert van minder verkopen

 

Het vermogen van een restaurant om perioden van prijsverhogingen aan te kunnen lijkt af te hangen van het succesvol inspelen op de neerwaartse trend - het bieden van substantiële waarde terwijl nog steeds uitstekende ervaringen worden geleverd - tegen de juiste prijs zal de sleutel zijn.

Hieronder volgen enkele strategieën om neerwaartse handelsvolumes op te vangen zonder de marges in gevaar te brengen:

1. Bepaal de positie van uw restaurant in de lokale markt

 

Analyseer hoe de prijzen van uw restaurant zich verhouden tot andere vergelijkbare zaken in uw regio. Als u opmerkt dat uw prijzen over het algemeen al lager zijn, betekent dit dat u goed gepositioneerd bent voor consumenten die op zoek zijn naar voordeligere opties. Er is echter altijd ruimte voor verdere verbetering, zeker gezien de mogelijke economische instabiliteit. Aan de andere kant, als uw prijzen over het algemeen hoger zijn in vergelijking met uw concurrenten, overweeg dan om enkele waardegerichte keuzes op te nemen in uw menu-items

2. Brainstorm ovr manieren om tegemoet te komen aan lagere prijspunten

 

In tegenstelling tot wat logisch lijkt tijdens een periode van stijgende voedselkosten, overweeg manieren om lagere prijspunten aan te bieden, niet door bestaande prijzen te verlagen, maar door nieuwe, kosteneffectieve items zoals snacks of een "drankje van de dag" te introduceren die goedkoper zijn dan andere drankjes maar wel een hoge marge hebben. Hier komt menu-engineering en receptkostberekening van pas, waardoor je de perfecte balans kunt vinden tussen kosten, prijsstelling en winstgevendheid.

Receptkostentools kunnen je helpen de kosten van elk ingrediënt te begrijpen, waardoor je je menu kunt stroomlijnen en de verscheidenheid aan benodigde ingrediënten kunt verminderen, wat uiteindelijk je voorraadkosten verlaagt.


3. Herzie uw promoties en tijdelijke aanbiedingen over alle kanalen heen


Denk na over de gevolgen als uw klanten alleen afgeprijsde items bestellen en de regulier geprijsde items overslaan. In dit scenario moet u ervoor zorgen dat uw promotieartikelen nog steeds voldoende winstmarges opleveren. Dit kan betekenen dat u kleinere porties aanbiedt, de omvang van de korting vermindert, of combinatiedeals creëert die winstgevende en minder winstgevende items combineren om de algehele winstgevendheid te behouden.

Moedig uw team aan om outside-the-box te denken gedurende deze periode. Tijdelijke aanbiedingen hoeven niet per se kortingen te bevatten. Probeer in plaats daarvan wekelijks een aantrekkelijk geprijsd speciaal item te introduceren, waarbij de exclusiviteit ervan wordt benut om de verkoop te stimuleren in plaats van kortingen. Lees meer over Hoe u loyale gasten krijgt.

 4. Gebruik technologie om de winstgevendheid te verbeteren

 

Door gebruik te maken van de nieuwste technologie in je restaurant kun je verschillende inkomstenbronnen aanboren. Uitbreidingen, zoals levering en online bestellen kunnen nieuwe manieren zijn, maar denk ook na over het gebruik van wat je al hebt. De huidige POS-systemen verzamelen statistieken en gegevens en kunnen realtime verkopen tonen en eindrapporten leveren met marges op specifieke verkopen. Doe je voordeel met wat je ziet en heroverweeg je menu. Met de juiste technologie kun je het personeel dat je hebt, inzetten (in tijden van personeelstekort) door je persoonlijke service te verbeteren, bijvoorbeeld door QR-codes te implementeren die zelfbedieningsmogelijkheden bieden.

 

Met QR-codes kan de kelner zich richten op de service, zoals het begroeten van en praten met gasten en helpen bij het voorstellen van specifieke menu-items of aanbiedingen, in plaats van het afhandelen van betalingen. Tegelijkertijd kunnen gasten vrijuit eten en drinken bestellen zonder te hoeven wachten. Trivec biedt Trivec Buddy voor bestellen en betalen via QR-codes. Trivec heeft het ook mogelijk gemaakt om te integreren met Karma, een QR-oplossing met open facturatie of directe betaling, hoe de gasten het ook willen.

 

Gasten kunnen vrij en tegelijk eten en drinken bestellen zonder te hoeven wachten op service. Door meer tijdrovende aspecten van restaurantbeheer te digitaliseren, kan de eetervaring zowel voor het personeel als voor klanten worden verbeterd.

5. Stroomlijnen van het betalingsproces om tijd te besparen

Gemiddeld genomen kunnen mobiele betalingen die rechtstreeks aan tafel worden gedaan met een draagbare betaalterminal, tijd besparen per tafel, in vergelijking met traditionele betalingsmethoden.

Interessant genoeg blijken gasten meer fooi te geven bij transacties die worden gedaan via een draagbare terminal en mobiel apparaat met vooraf ingestelde fooi-percentages. Verbeter de service aan de balie door medewerkers meer bevoegdheden te geven en meer opties te bieden voor bestellen en afrekenen.

Lees meer over HandyPay.

6. Restaurantkosten efficiënt beheren

 

De eerste stap bij het beheren van de kosten van uw restaurant (inclusief toeleveringsketen en voedselprijzen) omvat regelmatige tracking. Het is cruciaal om uw lopende restaurantkosten consequent te analyseren voor effectief beheer. Een uitsplitsing van de kosten van een restaurant omvat het berekenen en analyseren van alle uitgaven die verband houden met het opzetten, exploiteren en optimaliseren van een voedselbedrijf. Dit wordt meestal verdeeld in vaste en variabele kosten, waarbij variabele kosten het belangrijkste gebied zijn dat beheersing vereist.

 

Hoe kunt u uw winstmarge in het restaurant verhogen?

7. Beheer van arbeidskosten

 

Het beheren van uw arbeidskosten begint met het bijhouden van alle kosten die verband houden met uw medewerkers, inclusief salarissen, voordelen en belastingen. Het berekenen van arbeidskosten is niet zo eenvoudig als het totaal van de gewerkte uren optellen en vermenigvuldigen met het loon.

Bijvoorbeeld, als u een werknemer X per uur betaalt, zal de werkelijke kost voor u, rekening houdend met verzekeringen en belastingen, veel hoger zijn.

Naarmate de voedselinflatie de kosten van goederen verkocht (COGS) verhoogt, kunt u dit tegenwerken door slimmer om te gaan met arbeidskosten.

Met de juiste technologie kunt u minder werknemers hebben (in tijden van personeelstekort), bijvoorbeeld één persoon op de vloer die voor de gasten zorgt, bestellingen plaatst en betalingen afhandelt (HandyPay). Als aanvulling kunt u medewerkers hebben die met de bestellingen meegaan. Dit verhoogt ook de service voor gasten die niet hoeven te wachten om te bestellen of te betalen.

 

 

Abonneer u op ons nieuws

Ontvang het laatste nieuws elke maand rechtstreeks in je inbox!