‹ Terug

12 creatieve hacks voor restaurants in 2020

Door Anna-Sofia Jonsson, 21 nov 2019

Blijf lezen - 4 minuten leestijd

Heb je al nieuwe manieren bedacht om nieuwe, trouwe klanten te lokken die steeds blijven terugkeren? Hieronder som ik 12 van mijn favoriete trends op die jij in 2020 in je restaurant, café, bar of hotel kunt toepassen. Veel leesplezier.

 

1. Koffieabonnement

Bestaat er een betere manier om klanten terug te laten komen dan hen een koffieabonnement aan te bieden? Het idee achter dit soort abonnement is net zo eenvoudig als een abonnement op bijvoorbeeld Netflix. Je klanten betalen een maandelijkse vergoeding en kunnen die maand zoveel koffie komen drinken als ze willen.

Je creëert hiermee niet alleen een trouw klantenbestand. De kans is immers groot dat ze naast hun koffie ook nog iets anders bestellen. Natuurlijk kan het abonnement aangepast worden aan jouw zaak. Wees creatief en laat die originele ideeën maar komen!

 

2. Bedankje voor de koks

Dit is bedoeld als een toffe manier om de koks in het restaurant een compliment te geven. Bij Silo, een restaurant in Nashville, biedt de dessertkaart niet alleen wat zoets voor de gasten. Een item op de kaart wordt omschreven als ‘trakteer de koks op een pintje’.

Je kunt de opgesomde items aanpassen aan jouw zaak. Het laat je gast toe om op een toffe manier ‘bedankt’ te zeggen aan je personeel, als alternatief voor de klassieke fooien.

 

3. Leerzame recepten

Er bestaan vele versies van deze trend. Ik ga er daarom maar twee vermelden:

  1. Je kunt leerzame feiten over voeding op je menu, servetten of tafelkleden tonen. Bijvoorbeeld, een ‘Wist je dat’-sectie die zaken belicht zoals ‘Asperges zijn een rijke bron van vitamine K. Die vitamine is belangrijk voor je botten’.
  2. Je kunt de rekening aan een flyer met ‘Grootmoeders recept voor de perfecte granola’ nieten en ze aan je klanten overhandigen met een proevertje van de vermelde granola.

Heb je nog meer suggesties? Ik hoor ze graag!

 

4. Onderzetters als ijsbreker

We kennen allemaal de reden achter het bestaan van onderzetters: ze beschermen de tafelbladen waar mensen zoals jij en ik een drankje op plaatsen. Maar onderzetters kunnen voor zoveel leuke dingen gebruikt worden – zoals gesprekken op gang brengen.

IJsbrekers. Bij Granite City Food & Brewery krijgt elke gast een onderzetter met daarop een ijsbreker, zoals ‘Wat is de slechtste zaak waar je ooit bent geweest? En waarom?’ De vragen kunnen door de gasten aan elkaar worden gesteld of door een barman of kelner aan de gasten.

Leuk, toch?

 

5. Taco Tuesday-test

Zoek je een nieuwe manier om je menu altijd relevant en up-to-date te houden?

Elke dinsdag stelt een taco-restaurant in Maine een nieuwe taco voor (nieuw concept, nieuwe ingrediënten ...), waardoor de gasten de officiële voorproevers worden en kunnen beslissen of de nieuwe taco lekker genoeg is om permanent op het menu te komen.

Misschien past het testen van een nieuw pastagerecht, een nieuwe cupcake of cocktail wel bij jouw zaak?

 

6. Instagrambare koffiemelk

Meespelen in de culinaire wereld draait vooral om een creatieve bordschikking. Of hoe je je koffiemelk serveert. Ik heb het al eens gezegd, en ik zal het blijven zeggen: Instagram is het belangrijkste sociale medium voor restaurants. Niet alleen om foto’s te posten, maar ook opdat gasten jouw locatie en account taggen – zodat anderen zien wat jij aanbiedt. Interactie is cruciaal.

Een café dat Snooze heet, gebruikt een houten roerstokje als haak voor een minimelkkannetje wanneer het een kopje koffie serveert. Het levert niet alleen een instagrambaar kopje koffie op, maar is ook makkelijker te dragen voor de kelners.

 

7. Organiseer eens een spelletjesavond

Zorg voor bordspelen, kaarten, twister en andere leuke spelletjes, en nodig je gasten uit om de hele avond spelletjes te komen spelen terwijl ze een selectie van jouw menu tegen lagere prijzen kunnen bestellen. Als de spelletjesavond populair is, kun je volgende keer een kleine vergoeding vragen voor elke reservatie. De mogelijkheden zijn eindeloos!

 

8. Groepsgesprekken

Stel je personeel in staat om elkaar feedback en aanmoedigingen te geven door groepsgesprekken te organiseren. Als je het keuken- en zaalpersoneel liever apart houdt, is dat jouw keuze. Maar de groepsgesprekken bieden aan het personeel een moment om complimenten te geven, de opstelling van de koffiehoek te bespreken, werkuren te wisselen en verbeteringen aan te brengen door elkaar verantwoordelijk te houden.

Dit wordt niet jouw moment, maar dat van jouw werknemers, waar ze elkaar coachen en aanmoedigen. En het is belangrijk dat dit zo blijft.

 

9. Kauwgompapiertje

Je gasten verschijnen in je restaurant en (oeps) zijn vergeten om de kauwgom in hun mond weg te doen voor ze aan tafel schuiven. Nu, je komt er wel achter of je hen opties hebt geboden om van die kauwgom af te geraken. Belanden een heleboel kauwgoms op de verpakkingen van zoetstoffen? Of op servetten?

Hoe dan ook ... beeld je eens in dat je op elke tafel een stukje papier met ‘kauwgom’ erop zou leggen. Vies? Misschien. Nodig? Zeker en vast. Ik zou het alvast waarderen.

 

10. Menu om ouders te vermaken

Vanavond op het menu:

  • Kan me niks schelen (= pannenkoeken)
  • Ik lust dat niet (= pasta met bolognesesaus)
  • Wat (= quesadilla met kaas)
  • Ik heb geen honger (= frietjes)

Het belangrijkste is dat, wanneer een kind tegen zijn ouders zegt dat het geen honger heeft, de volwassene kan zeggen: “Daar heeft de menukaart ook iets voor”.

 

11. Milieuvriendelijkere outfits

Duurzaamheid is hot, en jij kunt een verschil maken. Nu meer en meer merken zich bewust worden van duurzaamheid en er een pijler voor hun hele zaak van maken, speelt het ook buiten de menukaart een rol.

Bijvoorbeeld, de Amerikaanse gigant Walmart laat zijn werknemers nu nieuwe vestjes dragen die deels van gerecycleerde plastic flessen zijn vervaardigd. Er zijn massa’s dingen die je in jouw zaak kunt doen.

 

12. Picknickdoos

En als laatste, heb je er al aan gedacht om een meeneemoptie te creëren in de vorm van een picknickdoos?

Stel een paar grote bijgerechten, drankflesjes of koffie, en een eiwitrijke optie zoals stukken gebakken kip of minihamburgers voor als een optie buiten het restaurant voor kleinere groepen. Plots word je een aantrekkelijke optie voor mensen die liever buiten in het zonnetje zitten dan in het restaurant zelf.

 

Dit zijn mijn 12 tips voor jou als restauranthouder. Heb je nog meer ideeën? Laat het mij zeker weten. Ik ben heel benieuwd! De volgende stap is om je restaurant te digitaliseren. Download onze whitepaper om een voorsprong te krijgen.

Download Het Digitale Restaurant hier

Schrijf u in om steeds ons laatste nieuws te ontvangen