‹ Terug

Vind en communiceer met nieuwe klanten via sociale media

Door Anna-Sofia Jonsson, 11 okt 2019

Blijf lezen - 3 minuten leestijd

Een groep vrienden bespreekt wat ze zullen gaan eten. Een van hen stelt voor dat ze iets afhalen in de buurt en gezellig samen aan tv eten. Een ander stelt haar favoriete restaurant voor. Een derde vriend gebruikt zijn telefoon om wat rond te kijken en vergelijkt daarbij recensies op Google met foto’s op Instagram. Hij bezoekt nog een aantal andere websites en stelt dan voor dat ze een tafel reserveren bij een restaurant in het centrum waarbij ze onderweg, vanuit de taxi, alvast hun bestelling kunnen doorgeven.

Is jouw restaurant al zo flexibel? De tijd staat niet stil.

 

Digitaliseer je menu zodat je gasten meer tijd hebben voor elkaar

Dat ze een tafel online reserveren en het eten al vooraf bestellen betekent niet meteen dat deze groep vrienden haast heeft. Ze willen gewoon tijd doorbrengen met elkaar en daarbij niet afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van je personeel of aan de telefoon moeten wachten om een tafel te kunnen reserveren. 

Feit is en blijft dat de meeste bezoekers allang weten wat voor restaurant ze gaan bezoeken nog voordat ze er een voet hebben binnengezet. Ook hebben ze waarschijnlijk al een mening over je merk, wat ze willen gaan eten en wanneer ze het restaurant gaan bezoeken. In de meeste gevallen weten ze ook al wat ze gaan bestellen. De jongere generaties zijn zo thuis in de digitale wereld dat ze hun weg naar dit soort informatie haast blindelings vinden. 

Ooit was locatie de absolute prioriteit, nu kijken je klanten vooral naar aanbevelingen en vinden ze het niet erg om iets verder te moeten reizen om bij jou te kunnen eten. Digitaliseren bespaart je mogelijk een hele hoop geld op je hypotheek of huur.  

 

Mond-tot-mondreclame, of mond-tot-mediareclame?

De aandacht van restaurantbezoekers trekken, draait nog steeds grotendeels om de magische mond-tot-mondreclame. Maar, laten we eerlijk zijn, dat is allemaal aan het veranderen. Mond-tot-mondreclame gaat niet langer van persoon tot persoon, maar via en tussen uitgebreide netwerken op sociale media.

Jaarlijks worden er tientallen miljoenen reviews achtergelaten op applicaties van derden zoals The Fork. Deze platformen helpen je om op een nieuwe manier potentiële klanten te vinden en met hen te communiceren – nog lang voordat ze je zaak ook maar bezocht hebben – of je nu een bakkerij, café, restaurant, bar of nachtclub runt.

Uiteindelijk draait het hierom: de klant geven wat hij wil, zodra hij het wil …

 

Lees meer: Waarom Instagram een gamechanger is voor restaurants

 

Thuis eten vs. op restaurant eten

… en ook WAAR je wil. Meer dan ooit tevoren.  

De laatste vijf jaar is het aantal thuisbezorgingen jaarlijks met 7% toegenomen. Dit cijfer heeft effect op elk type horecazaak. Met andere woorden: door afhaling en thuisbezorging via externe bezorgdiensten aan te bieden, kun je de interesse van potentiële klanten in je zaak doen groeien.

De groep vrienden kan uiteindelijk thuis eten, zoals één van de vrienden opperde, als de derde vriend een restaurant noemt dat afhaalgerechten of thuisbezorging aanbiedt. Of ze maken gebruik van jouw flexibele dienstverlening als ze nog eens een bestelling doen, om de leuke eerste ervaring bij je restaurant te kunnen herbeleven.

Het is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar sluit deze optie niet zomaar uit.

 

Je volgende stappen

  1. Communiceer met je (potentiële) klanten. Al-tijd. Houd je sociale media goed bij en antwoord tijdig op feedback en vragen.
  2. Bouw aan je eigen digitale aanwezigheid. Investeer bijvoorbeeld in een gebruiksvriendelijke website, of in een gedetailleerde app, of repost de foto’s van je gasten op Instagram.
  3. Wees beschikbaar en bereikbaar. Maak online bestellingen, afhaal- en bezorgdiensten mogelijk. Neem de telefoon altijd op en blijf op de hoogte van berichten via sociale media. Dit soort werk is even belangrijk als de rest, zo niet belangrijker, want het draait hierbij om jouw merk.

Trivec levert een breed aanbod aan producten die de klantenbeleving verbeteren, waaronder de integratie van externe apps waarmee mensen je bedrijf sneller kunnen vinden. Ons kassasysteem is gebaseerd op een flexibele APO die het integreren met verschillende externe partijen, zoals bezorgdiensten, makkelijker maakt, maar je tegelijkertijd ook innovatieve manieren biedt om met je klant te communiceren. Lees hier meer over de oplossingen van Trivec.

 

Download Het Digitale Restaurant om meer te weten te komen over de jongere generaties en hoe je die kunt aantrekken, hoe je zowel de klantenbeleving als het werk achter de schermen (in de keuken) kunt verbeteren, én hoe je je bedrijf kunt optimaliseren om zo geld te besparen en meer winst te maken.
Download Het Digitale Restaurant hier

Schrijf u in om steeds ons laatste nieuws te ontvangen