‹ Terug

Milieuvriendelijk tijd besparen dankzij een keukendisplaysysteem (KDS)

Door Anna-Sofia Jonsson, 3 okt 2019

Blijf lezen - 4 minuten leestijd

Keukendisplays werken misschien stilletjes op de achtergrond, maar de technologie kan echt een immens verschil maken. De schermen veranderen de volledige werking van je restaurant. Efficiëntie, bezorging en klanttevredenheid zijn zo al drie aspecten die erdoor verbeterd kunnen worden.

 

Een KDS, wat is dat?

KDS staat voor ‘Kitchen Display System’ of keukendisplaysysteem en is ook precies dat – een systeem van displays dat in restaurantkeukens gebruikt wordt om het personeel efficiënter en preciezer te laten werken. Kort gezegd zou je kunnen zeggen dat de displays de bonnetjesprinter, die op dit moment in de meeste keukens nog gebruikt wordt, vervangt, maar dat zou niet helemaal eerlijk zijn ten opzichte van de printer. Welke van de twee opties je ook kiest – alleen een KDS óf een combinatie van een KDS en printer – het zal de communicatie in de keuken vergemakkelijken en het risico op menselijke fouten verkleinen.

Een KDS wordt altijd geïntegreerd met het kassasysteem van je restaurant en kan zonder die verbinding niet functioneren.

 

Lees meer: de KDS-oplossingen van Trivec

 

Hoe het digitale keukendisplaysysteem werkt  

Keukendisplays ondersteunen het keukenpersoneel en verkleinen het risico op fouten door steeds de huidige orders en de wijzigingen daarin te tonen. Misschien wil iemand broccoli in plaats van aardappelpuree, of de saus liever apart geserveerd. Het systeem houdt ook de bestellingen bij die meerdere gangen bevatten, zoals voor-, hoofd- en nagerecht, zodat de koks dit zelf niet allemaal hoeven te onthouden. Makkelijker kan het niet.

Een proces bestaat uit verschillende stappen:

  1. De klant bestelt, en een medewerker geeft de bestelling in via een tablet of via het kassasysteem. Alle bestellingen laten duidelijk zien welk gerecht het voor-, hoofd- of nagerecht vormt, samen met eventuele aanpassingen, zoals de aardappelpuree die door broccoli wordt vervangen.
  2. Zodra de bestelling in het kassasysteem is ingegeven, komt ze op de keukendisplay(s) te staan.
  3. De kok ziet de inkomende bestelling en markeert deze als actief zodra de bereiding ervan begonnen is.
  4. Inactieve bestellingen (zoals hoofdgerechten die op het voorgerecht zullen volgen) worden tijdelijk in de wacht geplaatst en op een andere plek gezet. Er begint een klok te tikken om de wachttijd bij te houden.
  5. De volgende gang wordt gestart zodra deze als actief wordt gemarkeerd. Dit gebeurt best als het bedieningspersoneel de lege borden ophaalt van de tafel.
  6. Het proces begint opnieuw vanaf #3 als de volgende gang als actief wordt gemarkeerd.

Als het keukenpersoneel meer dan één display wil gebruiken (met informatie die alleen relevant is voor dat gedeelte van de keuken), kan dat eenvoudig opgezet worden bij de installatie van de displays.

 

Win-win: een milieuvriendelijke keuze die ook nog eens tijd en geld bespaart

Dat het in keukens razend druk kan zijn, dat weten we als geen ander. Keukendisplays ondersteunen het personeel tijdens stressvolle momenten door de bestellingen duidelijk te sorteren op kleur (indien gewenst), huidige status, inkomende bestellingen en wat het volgende item op de lijst is. De kok kan de stress loslaten en zich eenvoudigweg focussen op wat hij of zij het best doet – koken.

Door de efficiëntie van de keuken te verhogen, het risico op fouten te verkleinen en de kwaliteit van het eten en de service te verbeteren, kun jij je volledig richten op het creëren van een onvergetelijke ervaring voor je klanten. Jij bepaalt wat er bij elke tafel gebeurt en hebt zicht op de precieze wachttijden, evenals de gerechten waar je gasten op wachten. Altijd.

De menselijke factor wordt beperkt

Koks zijn doorgaans zeer creatieve mensen, vooral als het gaat om het bijhouden van de bestelbonnetjes. Zoals alle nieuwe dingen en systemen, zien de keukendisplays er aanvankelijk misschien complex uit. Maar ze werken heel intuïtief en het aanzetten en aansturen van het personeel is binnen een mum van tijd gebeurd. Kortom, het zal lijken alsof er niets veranderd is – behalve dat het proces nu sneller en met minder fouten verloopt.

Het milieu

Hoeveel printerrollen gebruikt jouw keuken per maand? En per jaar? Meer dan een paar, wellicht. Hoewel de impact ervan op het milieu niet enorm is, is het gebruik van papier wel het eerste waar we aan denken als we aan het milieu denken. En plastic, natuurlijk. Maar, als alle restaurants ter wereld zouden stoppen met het gebruik van bonnetjespapier in de keuken, zou dat al een gigantisch verschil maken.

Overigens kunnen we het niet over het milieu hebben, zonder ook bij voedselverspilling stil te staan. Het keukendisplaysysteem helpt je het aantal fouten te verminderen, waardoor je vanzelf minder voedsel verspilt. Zo simpel kan het zijn.

 

Werk je voorraden bij met digitale rapportering

Er worden geen data uit het KDS verwijderd, tenzij je er zelf voor kiest om bepaalde data niet op te slaan. Alle gerechten die geserveerd worden, staan opgeslagen in het geschiedenistabblad en kunnen op elk moment bekeken worden. Op deze manier kun je aan het einde van de dag (of maand, afhankelijk van je voorkeur) de belangrijkste cijfers gemakkelijk bekijken om het aantal verkochte tonijnen, pannenkoeken en pizza’s te tellen.  

Zo’n samenvatting kun je gebruiken om je voorraad bij te werken. Als je het nog simpeler wilt maken, kun je je kassasysteem integreren met een voorraadsysteem en je aantallen baseren op de data uit het KDS.

Daarnaast kun je statistieken rond de bereidingstijd, wachttijd, en nog vele andere factoren berekenen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Lees meer: Integratiepartners

 

Een KDS is voor iedereen de juiste keuze – ongeacht de omvang van je zaak, je doeleinden en wie ermee werkt

Zoals je inmiddels wel gelezen hebt, zal een keukendisplaysysteem je veel meer helpen bereiken dan alleen het uitsparen van papier (wat op zich al een supergoede milieumaatregel is!). En er zijn meer aspecten, waarvan we er vele nog niet hebben behandeld in dit artikel. Elk restaurant is uniek en heeft een eigen manier van werken. Daarom moet een KDS flexibel zijn, om in alle soorten restaurants en stijlen te kunnen functioneren.

Bij een keukendisplaysysteem denk je al snel aan een systeem dat alleen voor grote restaurants geschikt is omdat zij elke avond een groot aantal bestellingen verwerken. Maar keukendisplays zijn eigenlijk even efficiënt, zo niet efficiënter, in kleinere restaurants. Welk resultaat je er ook van verwacht (kortere wachttijd, minder stress voor je koks, een betere klantervaring of een efficiëntere manier van in de keuken werken, etc.), een KDS is ook voor jou de juiste keuze.

 

Wil je graag meer weten over het keukendisplaysysteem van Trivec en hoe het jou kan helpen in het ondersteunen en verbeteren van je keuken en restaurant? Neem vandaag nog contact op met onze experten – zij zullen je vertellen hoe we samen je restaurant naar een hoger niveau kunnen tillen.

Neem contact met ons op

Schrijf u in om steeds ons laatste nieuws te ontvangen