‹ Terug

3 redenen waarom je restaurant een bezorgservice zou moeten bieden

Door Karolien Odou, 20 feb 2020

Blijf lezen - 3 minuten leestijd

Het valt niet te ontkennen: online bezorgdiensten zijn inmiddels een booming business. Ongeveer 60% van alle maaltijden wordt tegenwoordig niet meer op locatie genuttigd – een percentage dat maar al te goed aangeeft hoezeer de eetgewoontes van de consument zijn veranderd. De grootste drijfveer achter deze verandering, waarbij de voorkeur uitgaat naar bezorging, afhaling en drive-throughs, is gemak. Eén ding is zeker: de bezorgrevolutie is niet meer weg te denken.

Vroeger kon je online alleen maar pizza en Chinees bestellen. Restaurants, koffiezaakjes, fastfood- en ketenrestaurants, maar ook eetgelegenheden van allerlei groottes beginnen nu bezorgdiensten aan te bieden in de hoop te kunnen meesurfen op het succes. Moet jouw restaurant dan ook op de kar springen? Wij geven je drie redenen waarom je het succes van bezorgdiensten niet mag missen.  

1. Je bereikt meer klanten

 Er wordt verwacht dat in 2020 186,2 miljoen mensen gebruik zullen maken van online bezorgdiensten – via zowel externe platformen als de restaurants zelf –, en dat zijn slechts de Europese cijfers. Het is duidelijk dat je met een online-uitbreiding van je zaak meer klanten zal kunnen bereiken dan je met je fysieke restaurant ooit zal kunnen.

Een online besteloptie kan je helpen om bepaalde doelgroepen aan te boren die vaak liever hun eten laten bezorgen, zoals millennials, vrijgezellen, gezinnen met kleine kinderen, studenten, kantoorcollega’s die samen willen lunchen etc. Sommige van deze groepen hebben misschien nog nooit van je merk gehoord, totdat je online maaltijden gaat verkopen.

Hoewel een eigen bezorgdienst zeker een aantal voordelen heeft, zal een plaatsje op externe platformen zoals Uber Eats, Just Eat en Deliveroo je online aanwezigheid enorm versterken. Deze apps worden tenslotte wereldwijd door miljarden hongerige klanten gebruikt. Hoe meer platformen je gebruikt voor je restaurant, hoe groter de kans dat je je klantenbestand kunt uitbreiden.

 

2. Je hebt meer verkoopmogelijkheden

 Een bezorgservice is ideaal om maaltijden te blijven verkopen als alle tafels al bezet zijn. Een fysiek restaurant wordt altijd beperkt door het maximale aantal stoelen, een bezorgdienst is dan een goede hack. Daarnaast is je online aanbod ook een goede manier om te kunnen verkopen tijdens de daluren – wanneer het minder druk is. In 2019 bestelden consumenten meer ontbijt, snackmaaltijden en bijgerechten dan ooit tevoren, dus maak gerust gebruik van deze toename.

Een goed bezorgmenu bevordert bovendien cross-selling. Je onlineklanten hebben alle tijd van de wereld om je hele menu te bekijken – dat trouwens kort, bondig en goed opgedeeld moet zijn – voordat ze hun keuze maken. Als je het aantrekkelijk maakt om samen met het hoofdgerecht ook nog een drankje, dessert of voorgerecht te bestellen, is de kans groter dat deze klanten meer items aan hun winkelmandje toevoegen. Extra’s zoals kortingen op combinatiedeals of gratis bezorging bij een bepaald bedrag werken hierbij perfect.

Daarnaast geeft een bezorgdienst je ook de kans om te experimenteren. Je kunt je zaak eenvoudig in verschillende virtuele merken opdelen om gemakkelijk gevonden te worden als mensen naar een specifiek soort eten zoeken. Het is ook vrij gemakkelijk en risicovrij om nieuwe gerechten, speciale aanbiedingen en tijdelijke promoties aan het online aanbod toe te voegen.

 

3. Je winst neemt toe

Een logisch voordeel van een bezorgdienst beginnen is de toename in omzet die je genereert door meer klanten te bedienen dan je tafels hebt. Maar bovenal is bezorgen vaak winstgevender dan de traditionele restaurantverkoop.  

Als je je bezorgdiensten stroomlijnt door de bezorgkanalen in je (Trivec-)kassasysteem te integreren, hoef je geen extra personeel aan te werven voor het afhandelen van online bestellingen, want de gehele stroom van bestellingen wordt dan geautomatiseerd. Zo kun je dus online gerechten gaan verkopen zonder daar extra personeel voor te moeten inschakelen – en dus zonder extra salariskosten.

Ook hoef je geen nieuwe locatie te huren om je onlineklanten te bedienen, geen restaurant in te richten en geen nieuwe keukenmaterialen en -apparatuur aan te schaffen. Bovendien blijft je foodcost dezelfde. We kunnen dus gerust stellen dat als je geen bezorgdienst opstart, je dezelfde basiskosten maakt, maar tegelijkertijd de extra omzet misloopt die je met een bezorgdienst had kunnen hebben.  

 

Je zult natuurlijk wel de maandelijkse commissie moeten betalen voor je plaats op externe websites, maar bedenk dat de gemiddelde klant die online eten bestelt, zeker bereid is om extra te betalen voor het gemak van een restaurantwaardig gerecht dat slechts enkele minuten na de bereiding geleverd wordt. Het belangrijkste argument voor een bezorgdienst is dan ook dat je de klant van vandaag gewoonweg geeft wat hij wil: een gemakkelijke, snelle en gepersonaliseerde manier van lekker kunnen eten, zonder daar kostbare tijd voor te moeten opofferen.

Schrijf u in om steeds ons laatste nieuws te ontvangen