‹ Terug

Digitaliseren voor een betere klantenbeleving

Door Anna-Sofia Jonsson, 23 okt 2019

Blijf lezen - 3 minuten leestijd

We leven niet langer in een tijd waarin klanten verwachten dat ze bij een restaurant moeten wachten om een tafel te krijgen, wachten om drankjes te bestellen, wachten op het menu, wachten … ach, je snapt het inmiddels wel. Niemand weet precies op welke manier de digitalisering en technologische innovatie de horecasector zullen veranderen. Maar één ding is zeker – de status quo is allang van zijn voetstuk getikt en uit het raam van een voorbijrijdende foodtruck gegooid.

 

Eindeloze mogelijkheden voor een digitaal restaurant

Een grote hoeveelheid digitale oplossingen raakt inmiddels goed ingeburgerd. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Online reserveringen
  • Tablets & KDS geïntegreerd in het kassasysteem
  • Beepers
  • Bestelschermen/Zelfbediening
  • Apps

Als je aankomt bij de bakker ligt je bestelling, die je via je telefoon al hebt betaald, klaar op de toonbank

Online reserveringen

Online reserveringen vormden het vertrekpunt van de digitaliseringsreis die veel restaurants nu ondernemen. Vandaag verwachten de meeste klanten dat ze online kunnen reserveren bij een restaurant. Kan dit niet, dan kiest de klant mogelijk een andere zaak.

Tablets & KDS geïntegreerd in het kassasysteem

Bij aankomst in het restaurant begroet de bediende je met je eigen naam (aangezien je online reserveerde en je naam ingaf) en staat hij klaar om je bestelling aan tafel op te nemen met een tablet zodra je er klaar voor bent. Weet je meteen al wat je wilt? Bestellen maar! De bestelling wordt vervolgens ingegeven in het kassasysteem, dat op zijn beurt weer over een geïntegreerd keukendisplaysysteem beschikt. Binnen enkele seconden wordt je bestelling op schermen in de keuken getoond en kan de chef beginnen met het klaarmaken van de gekozen gerechten.

Beepers

Sommige lunchzaken en restaurants met een wat informelere aanpak gebruiken soms beepers om klanten te laten weten dat hun eten klaar is om afgehaald te worden. Dit geldt voor zowel bezoekers die ter plaatse eten als voor afhaalklanten.

Bestelschermen/Zelfbediening

Een fastfoodrestaurant, café of snackbar kan een zelfbedieningspaneel installeren bij de ingang (of uitgang) waar bezoekers zelf hun bestelling kunnen ingeven, compleet met gepersonaliseerde opties.

Apps

Je kunt apps gebruiken voor onder andere reserveringen, bestellingen en herinneringen. Zo kan een foodtruck bijvoorbeeld een dienst aanbieden waarbij je de locatie van de truck kunt volgen op een kaart, een bestelling kunt ingeven en gebruik kunt maken van het getrouwheidsprogramma. Je zou zelfs alvast via de app kunnen betalen in plaats van bij het afhalen.

 

Personaliseer het aanbod

Awareness-technologie en datagegevens zijn middelen die je kunt gebruiken om de klantenbeleving te verbeteren. Het helpt je personeel om op basis van een eerder bezoek gepersonaliseerde specials aan te bieden, allergenen te vermijden en de algemene dieetvoorkeuren van een klant te volgen. Het systeem kan ook de favoriete tafel van de klant opslaan, de betaalmethode, en het thuisadres voor bezorging aan huis.

Het systeem is volledig afgestemd op het vergroten van de klanttevredenheid in je zaak.  

 

Je volgende stappen

  1. Bekijk jouw segment vanuit het perspectief van de klant. Staat er altijd een lange rij rond lunchtijd? Komen veel van je afhaalklanten hun eten ter plaatse bestellen? Heb je weleens zelfbediening overwogen? Of bezorging door een externe dienst?
  2. Bied online bestellen aan. Steeds meer klanten bestellen liever online, en onderzoek heeft aangetoond dat ze dan ook meer uitgeven.
  3. Overweeg of je je klanten wilt belonen met getrouwheidspunten of kortingen. Volgens een onderzoek van NDP Group gebruiken klanten restaurantapps om van kortingen te genieten, wat vervolgens weer leidt tot meer gebruik van de app.
  4. Zorg dat klanten aangepaste, digitale bestellingen kunnen doen. Apps zijn voor klanten een effectieve manier om hun bestellingen aan te passen en de wachttijd te beperken.

Met de zelfbedieningsschermen van Trivec kunnen klanten hun bestelling helemaal zelf ingeven. Deze schermen vormen een perfecte manier om extra inkomsten te genereren, maar ook een plek waar je je klanten gemakkelijk op de hoogte brengt van specials, aanbiedingen etc. Daarnaast bevat het kassasysteem van Trivec een getrouwheidsmodule. Hierdoor kun je een klantenbestand aanleggen en getrouwheidspunten opslaan en deze linken aan kortingen en promoties die de klanten bijvoorbeeld op het zelfbedieningsscherm te zien krijgen. Trivec levert ook systemen die klanten een seintje geven als hun eten klaar is om afgehaald te worden, ofwel via grote displays ofwel via beepers. Lees hier meer over de oplossingen van Trivec.  

 

Het digitale restaurant

Download Het Digitale Restaurant om meer te weten te komen over de jongere generaties en hoe je die kunt aantrekken, hoe je zowel de klantenbeleving als het werk achter de schermen (in de keuken) kunt verbeteren, én hoe je je bedrijf kunt optimaliseren om zo geld te besparen en meer winst te maken. 

Download Het Digitale Restaurant hier

Schrijf u in om steeds ons laatste nieuws te ontvangen