‹ Terug

Wat jij kunt doen om de horecasector te redden van de coronacrisis

Door Anna-Sofia Jonsson, 20 mrt 2020

Blijf lezen - 3 minuten leestijd

In de COVID-19-crisis worden restaurants steeds vaker door hun stad of land beperkt tot afhaal- en bezorgdiensten. Wij geven je enkele tips over hoe je de gezondheidsrisico’s maximaal kunt vermijden en hoe je je favoriete plaatselijke eetadresjes overeind kunt houden.

 

Wat kunnen restauranthouders doen om de gezondheidsrisico’s van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken?

Als horecagelegenheid draag je een bepaalde verantwoordelijkheid, zowel naar je klanten als je personeel toe. Help de gezondheidsrisico’s zoveel mogelijk te beperken door proactief te handelen en naar de aanbevelingen van je overheidsinstanties te luisteren.  

  • Blijf op de hoogte van het laatste nieuws vanuit de overheid. Luister, handel en pas je aan naar de aanbevelingen van de regering.
  • Ontsmet je restaurant dagelijks. Alle ruimtes en objecten die je gasten aanraken of waar ze mee in contact komen, moeten dagelijks ontsmet worden om het verspreiden van een bacterie of virus tegen te gaan. We raden je aan om dit meerdere keren per dag te doen.
  • Beperk menselijk contact en laat je klanten het werk doen. Is er een manier waarop jouw klanten zelf een bestelling kunnen ingeven? Denk bijvoorbeeld aan een zelfbedieningskiosk of een tablet, of een webapplicatie zoals Trivec Buddy waarbij je gasten simpelweg een QR-code kunnen scannen.
  • Bied afhaal- en bezorgdiensten aan. Breng het eten naar je klanten (of laat ze langskomen om een bestelling af te halen) om grotere groepen mensen te vermijden. Ben je een klant van Trivec, dan heb je een bezorgfunctie in je kassasysteem. Lees meer over hoe je hiermee kunt beginnen: klik hier.
  • Zeg NEE tegen buffetten. Tientallen handen die dezelfde serveerlepels hebben vastgepakt, mensen die met hun neus boven de saus hangen om eraan te ruiken – ons beste advies is om zo’n opstelling absoluut te vermijden.
  • Sharing is not caring – in elk geval niet bij tapas. Laat gasten hun handen en vorken maar fijn aan hun kant van de tafel houden. In deze tijd hoeven we zeker geen bacteriën (of virus!) met elkaar te delen.
  • Geef je gasten handgel of -doekjes. Of maak handenwassen verplicht voor alle klanten. Maak korte metten met de bacteriën!
  • Voelt een personeelslid zich ziek? Breng je werknemers op de hoogte van de huidige situatie en vertel ze dat het belangrijk is om thuis te blijven als ze zich ziek voelen of symptomen van COVID-19 vertonen.
  • Gebruik social media om potentiële gasten op de hoogte te brengen. Houd je openingsuren, menu en bezorgopties up-to-date, net zoals je contactgegevens. De meeste klanten kijken eerst naar social media (en/of je website) om te zien of er updates zijn over je zaak.
  • Zorg voor meer ruimte tussen de tafels. Zorg dat er voldoende ruimte tussen de tafels is, zodat mensen minstens een meter bij elkaar vandaan zitten.

 

Wat kan ik doen om mijn lokale café, restaurant, koffiebar of brunchzaak te helpen?

Niemand kan het in z’n eentje oplossen, maar we kunnen wel allemaal een klein beetje doen. Elk restaurant voelt op dit moment een enorme klap in zijn dagelijkse cashflow, en veel annuleringen = geen gasten = geen inkomen.

Hieronder alvast een aantal dingen die wij, als hongerige mensen, kunnen doen om de horecamarkt te redden:  

 

Annuleer je reservering niet – verzet ze!  

In plaats van je romantische diner, staycation of zakenlunch waar je al weken naar uitkeek te annuleren, kies je beter een later moment. De crisis zal er straks niet meer zijn, maar als je nu besluit om te annuleren, geldt hetzelfde straks misschien ook voor je favoriete restaurant.

 

Help met de cashflow – koop een cadeaubon

Zoals we al zeiden, de horecasector lijdt zwaar onder een lage cashflow. Houd je favoriete bakkerij boven water door vandaag een cadeaubon te kopen die je later kunt inleveren. Zo zorg je er mee voor dat je ook de komende jaren nog van je favoriete walnotenbrood kunt genieten.

 

Maak gebruik van bezorg- of afhaaldiensten

Als je bang bent voor het coronavirus of in quarantaine zit, overweeg dan om je maaltijd te bestellen via een bezorgdienst. Uber Eats, Foodora, Wolt, Deliveroo, … zijn nog altijd actief en helpen restaurants om open te blijven door bezorgdiensten aan te bieden. Dit soort diensten is nu perfect en beperkt menselijke interactie tot een minimum.  

Sommige restaurants bieden ook afhaaldiensten aan; bestel waar je ook bent en ga je bestelling afhalen. Het bespaart je tijd en geeft je de kans om de gezondheidsrisico’s van openbare plekken te beperken. Vraag de bezorger om het eten voor de deur te zetten of haal het af bij een restaurant in de buurt.

Elk ontbijt, lunch, diner en tussendoortje telt!

 

De tijdlijn van de strijd tegen het coronavirus is niet voorspelbaar. Toch is er geen reden tot paniek. Wees slim, was je handen en blijf thuis als je je niet goed voelt. En, steun de restaurants in je buurt als je morgen lunch bestelt!

Schrijf u in om steeds ons laatste nieuws te ontvangen