‹ Terug

Vier de liefde op Valentijnsdag met een volgeboekt restaurant

Door Anna-Sofia Jonsson, 28 jan 2020

Blijf lezen - 7 minuten leestijd

Het is bijna zo ver: Valentijnsdag staat voor de deur. Ik help je graag om je restaurant vol te krijgen met tortelduifjes en gasten die de liefde willen vieren. Om in die opdracht te slagen, moet je het restaurant en je personeel goed voorbereiden. Wordt er muziek tijdens de service gespeeld? Zo ja, moet er een liveband zijn? Komt er een valentijnsmenu? Je moet ook een manier vinden om met potentiële gasten over je aanbod en reserveringen te communiceren. Ik geef je hieronder praktische, specifieke tips om je in je opzet te laten slagen.

 

Maak je restaurant klaar voor een avond in het teken van de liefde

Wanneer je een avond zoals Valentijnsdag plant, moet je beslissen hoe ver je wil gaan. Bijvoorbeeld, wil je je restaurant versieren of niet? Dit zijn enkele nuttige tips en vragen die je op weg helpen.

 

Tafelschikking

Je gaat een avond (van liefde) organiseren en de tafelschikking moet daarop inspelen. In plaats van de normale schikking met grotere tafels kun je ze splitsen in kleinere tafels voor twee. Maar ik raad aan om enkele tafels te behouden voor grotere groepen van vrienden of gezinnen die Valentijnsdag samen willen vieren. Je wil nog altijd een alternatief voor iedereen zijn – ongeacht het aantal mensen dat de liefde samen viert.

 

Reserveringen

Je moet op tijd beslissen hoe je de reserveringen voor de avond regelt. Zullen er twee tijdsblokken zijn? Of kunnen de gasten op hun voorkeurstijdstip aankomen en weggaan wanneer je je zaak afsluit? Beperk je het aantal uren dat de tafel wordt voorbehouden? Jij kiest volledig zelf hoe je de reserveringen beheert, maar je moet dat vroeg beslissen en ervoor zorgen dat iedereen die op Valentijnsdag werkt, weet wat er is beslist.

 

Wat met de muziek?

Speel je regelmatig muziek in je restaurant? Hou je het zoals altijd of kies je romantiek? Huur je misschien liever een liveband in voor de avond? Nu, misschien is dit de ideale gelegenheid om de muziek uit te zetten en de stilte met liefde te vullen. Melig, ik weet het. 😊

Denk eens na over wat je het liefste doet. Maar wacht niet te lang met je beslissing!

 

Extra personeel om de stress te verminderen

Op een romantische avond zoals deze wil je uiteraard niet dat gasten worden afgeleid omdat ze te lang moeten wachten, of omdat er te weinig personeel is. Bereid je daarom goed voor en schakel een of twee extra personeelsleden in. Het zal de klanttevredenheid ten goede komen. Misschien is het een goed idee om voor extra handen in de keuken te zorgen om de stress te verminderen?

We hebben allemaal weleens zo’n zenuwslopende eerste date gehad waarbij je blij bent dat je niet te lang op het eten moet wachten en waarbij het eten ook dienstdoet als een ijsbreker. Als je de stress bij jouw personeel vermindert, kunnen zij jouw (vooral dit type) gasten de allerbeste dienstverlening bieden.

 

Versiering

Een avond lang transformeert je restaurant in een romantische locatie. Hoe zie jij Valentijnsdag? Hoe zou jij de locatie voor deze bijzondere gelegenheid versieren?

Een grappige tip (ben je klaar om eens wild te doen?!) is om een photobooth in te richten. Op die manier kunnen je gasten een leuke herinnering aan een geweldige avond mee naar huis nemen en krijg jij gratis reclame wanneer ze de foto’s op sociale media delen (zorg ervoor dat je logo op de foto staat!).

Andere dingen die je kunt doen: vervang de tafellakens en servetten, verander de verlichting, pas de borden aan en voeg hier en daar kleine versieringen toe. Met beperkte middelen kun je een enorm verschil maken. Wees creatief!

 

LEES OOK: De POS-integraties die u nodig heeft in 2020

 

Een hartig gastronomisch aanbod

Op 14 februari gaat alle aandacht naar de liefde – en de keuken verdient het evenzeer om in de schijnwerper te staan. Je wil ongetwijfeld dat de klanten een probleemloze en memorabele avond hebben. Om dat te bereiken, moet je een aantal dingen doen ...

 

Bied een klein valentijnsmenu voor een vaste prijs aan

Twee voorgerechten, drie hoofdgerechten (vis, vlees, vegetarisch) en twee desserts. Niets meer en niets minder. Uit dat menu kunnen jouw gasten die avond kiezen, en dat alles voor een vaste prijs. Het maakt niet alleen de keuze voor de klant gemakkelijker, maar zorgt er ook voor dat het keuken- en zaalpersoneel zich op de beleving en sfeer kunnen concentreren.

Denk eraan om niet-alcoholische alternatieven op te nemen in de lijst met aanbevolen wijnen die bij het valentijnsmenu passen. Zorg ervoor dat het personeel de suggesties kent, en weet wat ze bij elk menu-item kunnen veranderen. Heel belangrijk (!): vergeet het kindermenu niet.

 

Een vast degustatiemenu

Mogelijk een eenvoudiger optie voor de restaurants die een degustatiemenu aanbieden. Creëer een menu speciaal voor Valentijnsdag, met zorgvuldig geselecteerde gerechten en dranken (opnieuw, denk aan de niet-alcoholische alternatieven).

 

Enkele cocktails om van te houden

Heb je een goede barman ter plaatse? Geef de mixologist de vrije ruimte om de perfecte drankenkaart voor die avond samen te stellen. Hier lees je meer over Trivecs favoriete zomerdrankjes. Misschien kun je enkele drankjes aanpassen voor Valentijnsdag?

 

Promoot je restaurant online voor Valentijnsdag

Ik heb het al vaak gezegd en zal dat blijven doen: digitale marketing en je aanwezigheid op sociale media zijn twee uiterst belangrijke zaken voor jou als restauranthouder. Ik geef je enkele tips over wat je kunt doen.

 

Promoties op je website

Creëer een pop-up of een nieuw blok op je website met informatie over Valentijnsdag en het thema van die avond, over hoe bezoekers een tafel kunnen reserveren (misschien kun je een “Reserveer een tafel”-knop toevoegen?), je openingstijden, het menu en andere informatie die mogelijk relevant is voor gasten. Je hoeft de website niet volledig om te vormen, helemaal niet. Je doet gewoon iets kleins om de avond in kwestie in de kijker te zetten.

Vergeet niet om een einddatum in te stellen voor pop-ups of om tijd in te plannen om informatie van de website te halen.

Valentines-Day-Banner-Mockup-skugga

Andere websites of in apps

Ben je actief op andere websites of in toepassingen waar je een korte versie van jouw tekst kunt toevoegen? Is er een andere pagina waar het zinvol is om Valentijnsdag te vermelden? Ga eens na of je andere netwerken/platformen kunt gebruiken om op 14 februari gasten naar je restaurant te lokken.

 

Sociale media zijn essentieel

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat 70% van de millennials een restaurant niet bezoekt als het nauwelijks op sociale media aanwezig is? Vandaag is het ontzettend belangrijk voor restaurants (eigenlijk is dat de belangrijkste sector) om op sociale media actief te zijn, want steeds meer zoekopdrachten gebeuren via sociale media en Google.

  • Facebook. Op maandbasis heeft Facebook meer dan 2 miljard actieve gebruikers. Heb je een Facebook-pagina waar je regelmatig content publiceert en je zaak promoot, dan heb je wellicht ook volgers die graag iets lezen over je thema-avonden en speciale aanbiedingen. Als je nog niet op Facebook zit, is het hoog tijd dat je een bedrijfspagina aanmaakt – die je ook nodig hebt om een bedrijfsaccount op Instagram te gebruiken.

  • Instagram. Instagram is vandaag veruit het belangrijkste kanaal voor restaurants. Zonder twijfel. Tegenwoordig weten bezoekers graag hoe een gerecht eruit ziet voor ze beslissen welk restaurant ze zullen bezoeken – heel vaak heeft de bezoeker al lang voor zijn komst beslist. Een mogelijk idee is om een bord samen te stellen met alle gerechten van het menu en vooraf foto’s van het valentijnsmenu te publiceren.

    Hier lees je waarom Instagram een gamechanger is voor restaurants.

  • Andere kanalen. Heb je een grote groep volgers via een ander kanaal? Communiceer zeker ook met hen. Hoe meer kanalen je gebruikt, hoe groter je bereik. Concentreer je wel eerst op de belangrijkste kanalen en organiseer de andere kanalen in volgorde van belangrijkheid.

 

E-mail

Verzend je nieuwsbrieven of andere soorten e-mails? Bied je abonnees een mooie deal voor Valentijnsdag in je nieuwsbrief. Laat hen bijvoorbeeld op een bepaalde link klikken of een promotiecode gebruiken om een gratis drankje te bemachtigen. De contacten op je mailinglist hebben allemaal op een eerder moment belangstelling voor je keuken getoond en zijn daarom een uitstekende doelgroep voor zo’n deal.

 

Kort samengevat

Het is tijd om de handen uit de mouwen te steken! Er is veel te doen en ik hoop dat je al een start gemaakt hebt. Bespreek het menu met de koks en overleg met het zaalpersoneel om hun mening over de versieringen en muziek te kennen. Maar het belangrijkste: begin nu met je volgers te communiceren. Als je die tips volgt, ben je aardig op weg om te slagen en een maximaal aantal reserveringen voor Valentijnsdag binnen te halen. Veel succes!

Download Het Digitale Restaurant hier

Schrijf u in om steeds ons laatste nieuws te ontvangen