‹ Terug

Restauranthouder? Vind een nieuwe manier om je restaurant te runnen

Door Jenny Westerberg, 4 mei 2020

Blijf lezen - 4 minuten leestijd

Virtuele verbinding – het nieuwe normaal

Hoe moet jij, als restauranthouder, je zaak aanpassen aan de coronacrisis en de toekomst? De coronacrisis heeft ons gedrag ongetwijfeld ingrijpend veranderd. Dingen die we voorheen voor lief namen, zijn niet langer veilig, en we proberen allemaal een manier te vinden om ons leven verder te leven, ondanks de aanwezigheid van het virus. De meeste landen zullen langzaamaan proberen terug te keren naar een normale situatie, maar het nieuwe normaal zal niet hetzelfde zijn als voorheen, zelfs voor hen die de ziekte niet opgelopen hebben. Twee tot drie maanden van wat voor maatregel dan ook, of het nu social distancing is of complete isolatie, zal ons gedrag tot ver in de toekomst veranderen.

De digitalisatie die we op stevig tempo hebben zien doorgroeien, is door het coronavirus in een stroomversnelling geraakt. Bijna alles wat online kan gebeuren, wordt ook online gedaan om fysieke ontmoetingen te vermijden. Amazon is daar een prima voorbeeld van. Het bedrijf gedijt er goed bij en heeft recentelijk aangekondigd nog eens 100.000 extra werkkrachten in te huren om de hoge golf aan online bestellingen te kunnen afhandelen. (Washington Post)

Fitnesscentra verliezen omzet vanwege de opkomst van online of outdoor fitness- en yogalessen. Muzikanten streamen hun optreden nu live of via Instagram in plaats van op een podium.

Dus zelfs als de crisis straks over is, zullen veel mensen nieuwe manieren hebben gevonden om hun ding te doen – en misschien vinden ze die wel prettiger in het vervolg. Veel mensen en bedrijven realiseren zich misschien dat een paar dagen per week vanuit huis werken tot meer effectiviteit leidt dan elke dag naar kantoor komen. Dit zou betekenen dat er minder mensen gaan lunchen in de typische zakelijke en financiële wijken, maar de restaurants en eetcafés in woonwijken zullen het aantal klanten misschien juist zien toenemen tijdens de lunchpauze.  

 

Vind een nieuwe manier om je restaurant te runnen

Vaughn Tan, professor aan University College London en schrijver van het boek   The Uncertainty mindset, denkt dat deze crisis de horecasector zal dwingen om fundamenteel anders te gaan nadenken over wat een restaurant precies is.  

Veel restaurants zullen een nieuw bedrijfsmodel moeten opstellen dat het thuiskoken aanvult. Door bijvoorbeeld maaltijden te bieden die thuis afgerond of opgewarmd kunnen worden, of door losse items die normaal niet als restaurantgerecht zouden worden gezien, zoals broodjes of verswaren, te verkopen. Sommige restaurants gaan de geleverde spullen van hun leverancier misschien direct doorverkopen aan de klant. Andere verkopen misschien hun huisgemaakte saus, waardoor een thuismaaltijd opeens zoveel lekkerder wordt. 

Als er iets is wat we van deze pandemie hebben geleerd, dan is het wel dat dingen snel en onverwacht kunnen veranderen. Een restaurant blijven runnen zoals eerst, is natuurlijk geen goede optie. Je moet goed nadenken over hoe je jouw zaak zo goed mogelijk kunt veiligstellen in de toekomst wanneer samenkomen in groepen niet langer een optie is.

 

Virtuele cook-along en DIY-pakketten

De virtuele cook-along is zo’n fenomeen dat echt heel populair is geworden in deze tijd van social distancing en isolatie. Om tijdens de thuisblijfperiode mentaal gezond te blijven, hebben we nieuwe dingen nodig om ons bezig te houden. Meedoen aan een live cook-along heeft al duizenden mensen geïnspireerd om zelf nieuwe gerechten te bedenken en nieuwe vaardigheden op te doen.

We zijn eraan gewend geraakt dat we veel nieuwe dingen online doen, en dat gedrag zal niet veranderen wanneer deze crisis eindigt. Jij als restauranthouder kunt dinerpakketten leveren en virtuele lessen geven om je gasten te laten zien hoe ze hun favoriete restaurantmaaltijden thuis kunnen bereiden.

 

De verschuiving van restaurantbezoek naar bezorgdienst verloopt snel

De bekende chef-kok David Chang werd door The New York Times geïnterviewd over de crisis van vandaag. Hij vertelde de lezers dat er waarschijnlijk een grote verschuiving zal plaatsvinden richting bezorging. Voor het coronavirus er was, dacht Chang dat deze verschuiving ergens in de komende 10 tot 15 jaar zou gebeuren, en dat niemand het echt zou merken omdat het geleidelijk aan zou verlopen. Maar nu verwacht hij dat de verandering zo goed als meteen in gang zal worden gezet.  

Wat betekent dit voor jou? In steden wereldwijd zien we al meer en meer zogeheten ‘ghost kitchens’, keukens waar de digitale opzet het belangrijkste is en de zaak met verschillende bezorgdiensten samenwerkt. Ghost kitchens kunnen hun bedrijfslasten drastisch verlagen door minder personeel te hebben en minder vierkante meters in te nemen. Ze kunnen innoveren, hun werking stroomlijnen, en zich focussen op het creëren van kwaliteitsvol eten en drinken. (Forbes)

 

Hoe zullen we ons eten in de toekomst consumeren?

De vraag naar eten zal in de toekomst niet afnemen. In tegendeel. Onderzoek toont aan dat millennials en de jongere generaties niet zo veel koken als de oudere generaties. Maar de vraag is: hoe zullen we ons eten nuttigen in de toekomst?  

Volgens Forbes is het aantal mensen dat in restaurants eet, de laatste jaren constant gebleven. Maar het aantal digitale bestellingen is ondertussen met 20% per jaar gestegen.

Het is dus geen wilde gok om te zeggen dat de consumptie van afhaalmenu’s substantieel zal toenemen. En ook dat ze in verschillende vormen zullen worden aangeboden, zoals kant-en-klare maaltijden die thuis opgewarmd kunnen worden, doe-het-zelf-pakketten en vooraf bereide gerechten. Met afhaalgerechten kan elk segment bediend worden, van fine dining over casual dining tot fastfood.

Mensen zullen altijd lekker en gezond willen eten, op een veilige manier. We hopen dat deze tekst jou inspiratie en ideeën heeft gegeven om vooruit te kijken in een wereld waar virtuele verbinding het nieuwe normaal is geworden.

Lees gerust verder op onze website en ontdek hoe Trivec Buddy jou kan helpen om een onlineservice te creëren voor mobiel bestellen en betalen. Zo kunnen je klanten van een digitaal menu kiezen en hun eten aan de deur geleverd krijgen of het bij jou afhalen.

Schrijf u in om steeds ons laatste nieuws te ontvangen