‹ Terug

Hoe kun je inspelen op het veranderende koopgedrag van je klanten tijdens een crisis?

Door Jenny Westerberg, 06 apr 2020

Blijf lezen - 4 minuten leestijd

Het is vandaag belangrijker dan ooit om digitaal te communiceren met je klanten. Doordat de overheid nieuwe maatregelen treft, verandert ook het koopgedrag van je klanten. En dit nieuwe koopgedrag zal waarschijnlijk nog lange tijd aanhouden, ook wanneer de meest kritieke fase achter ons ligt. Daarom is het belangrijk dat je via digitale platformen met je gasten en potentiële klanten blijft communiceren over promoties en de verschillende manieren waarop ze je producten nog steeds kunnen kopen.

 Blijf in contact staan met je klanten en communiceer rechtstreeks via je website, social media, Google My Business, e-mails, reclameborden, uithangborden etc. om over te brengen welke extra diensten je aanbiedt tijdens de coronacrisis. Maak ook van de gelegenheid gebruik om je steun en medeleven te betuigen in deze turbulente, moeilijke tijden.

Je kunt aangeven dat er veel verschillende manieren zijn waarop klanten je zaak kunnen ondersteunen zonder je restaurant te betreden, zoals het eten online bestellen, oppikken voor de deur of afhalen.

Hieronder hebben we een aantal tips voor je gebundeld.

 

1. Gebruik social media om te laten zien dat je een afhaaldienst hebt

 

Maak via social media zoals Facebook en Instagram duidelijk dat je afhaaldiensten aanbiedt. Voeg er een link aan toe zodat je volgers kunnen doorklikken en meteen van een menu kunnen bestellen. Breng ook zeker je openingstijden en contactgegevens in beeld. En, denk eraan: hoe minder klikwerk, hoe beter.

Via social media kun je ook nieuwe klanten bereiken. Alleen al Facebook telt 1,6 miljard actieve gebruikers per dag. Instagram heeft per dag 300 miljoen actieve gebruikers en eten en drinken zijn de populairste content die erop gedeeld worden. Vraag je klanten om het op social media te delen als ze iets van jouw zaak kopen.

 

2. Maak de voorwaarden rond afhaal - en bezorgdiensten duidelijk op je website

 

Zorg ervoor dat de afhaal- en bezorgmogelijkheden duidelijk op je homepagina vermeld worden. Je sitebezoekers willen niet rondklikken om deze informatie te zoeken. Het moet op twee plaatsen vermeld staan: de beginpagina en de menupagina. Geef ook informatie over de bestel-, betaal- en afhaalprocedure. Het is goed om duidelijk te zijn – laat je klanten niet in het ongewisse.

 

3. Houd je website up-to-date en leg je actieplan uit

 

Je klanten krijgen meer vertrouwen in je zaak als je op je website kort wat uitleg geeft over de huidige situatie en de manier waarop je je werkwijze aanpast. Struisvogelpolitiek, de situatie helemaal niet benoemen, kan als vreemd overkomen – dit is tenslotte de ergste crisis die onze maatschappij heeft meegemaakt in de laatste decennia. Geef gedetailleerd uitleg over hoe ze met je in contact kunnen blijven en je gerechten kunnen blijven bestellen. 

 

4. Ga op zoek naar technologie die jou en je restaurant ondersteunt

 

Er is vandaag de dag een breed aanbod aan technologische oplossingen die restaurants helpen met het stroomlijnen van hun processen, van reserveringen en bestellingen tot betaling en bediening. Investeer zeker in een systeem dat jouw type onderneming ondersteunt en je helpt om snelle veranderingen aan te brengen in je dienstverlening. Veranderingen die in deze tijd een verschil kunnen maken, zoals bijvoorbeeld het aanbieden van een afhaal- en bezorgdienst. Kies bovendien een leverancier van wie je weet dat hij beschikbaar blijft.

Lees meer over onze oplossingen voor restaurants, en in het bijzonder onze nieuwe mobiele bestel- en betaaloplossing, Trivec Buddy. Deze stroomlijnt het bestel- en betaalproces en zorgt voor minder fysiek contact tijdens die handelingen.

 

5. Boost je socialmedia-posts om je bereik te vergroten

 

Bij het uitwerken van je marketingstrategie op social media is het belangrijk dat je je doelpubliek aanspreekt waar deze het meeste te vinden is. Dus als je bijvoorbeeld weet dat je klanten grotendeels uit Millennials en Generatie Z bestaan, investeer je best in je Instagram-strategie; zijn je klanten vooral ouders met tieners, dan is Facebook de place to be.

Hoe promoot je een bericht op Facebook?

Zodra je op bericht promoten klikt, word je naar een nieuwe pagina doorverwezen waar je een doelpubliek kunt selecteren. Dit staat standaard ingesteld op de mensen die je pagina op dit moment al liken, maar kan ook uitgebreid worden naar al je volgers en hun vrienden. Toch hebben de meeste bedrijven de voorkeur om een specifieke bevolkingsgroep aan te spreken op basis van leeftijd, locatie, geslacht of interesses. Kijk goed naar wat past bij jouw zaak.

Als je afhaalgerechten aanbiedt, kun je het bericht promoten zodra een potentiële klant zich binnen een bepaalde omtrek van jouw restaurant bevindt. Op die manier bereik je klanten en stimuleer je ze om je restaurant te bezoeken.

 

6. Krijg meer kliks op zoekresultaten in Google met Google Ads

 

Adverteren op Google houdt in dat je website in bepaalde zoekresultaten opduikt (via sleutelwoorden of -zinnen die jij kiest). Sommige woordcombinaties en sleutelwoorden, zoals ‘restaurants in mijn omgeving’ kosten veel per klik omdat het aantal zoekopdrachten zo hoog ligt. Andere combinaties, zoals ‘Italiaanse restaurants in Elsene’ (een wijk in Brussel) kosten minder, omdat mensen die zoekopdracht minder vaak zullen ingeven. Probeer een aantal varianten en bekijk welke combinaties je de beste conversies bieden én haalbaar zijn voor je budget! Met Google Ads kun je namelijk een maximaal budget instellen om ervoor te zorgen dat je niet meer aan advertenties uitgeeft dan je van tevoren bepaald hebt.

Het Digitale Restaurant

Lees meer en download 

Schrijf u in om steeds ons laatste nieuws te ontvangen