‹ Terug

Het juiste personeel vinden voor je horecazaak: hoe pak je dat met succes aan?

Door Rebecca Cajander, 13 jan 2023

Blijf lezen - 5 minuten leestijd

In de horeca is het personeelsverloop vaak groot. Veel restauranteigenaars vinden het moeilijk om het juiste personeel te vinden, dat tegelijk bekwaam is én bereid is langere tijd te blijven. Door de hoge werklast en de onzekerheid kiezen veel chefs en zaalpersoneel voor een andere carrière en scholen ze zich om. Dat was vooral tijdens de pandemie het geval. Maar er zijn meerdere zaken die je als restaurantmanager kunt doen om je kansen op het vinden van het juiste personeel te vergroten. Wij hebben vijf verschillende tips verzameld over hoe je het juiste personeel voor je restaurant kunt aantrekken en ervoor kunt zorgen dat ze ook blijven.

 

Leid je restaurantpersoneel op

Het is geen geheim dat veel jonge mensen voor de horeca kiezen tijdens de zomervakantie, in afwachting van het moment dat de deuren van school of universiteit weer opengaan. Maar er zijn ook veel mensen die gepassioneerd zijn door de horeca. Ze zijn van plan er te blijven en er carrière te maken. Daarom is het belangrijk dat je je restaurantpersoneel de kans geeft om zich te ontwikkelen. Mensen zijn vaak op zoek naar een job waarin ze kunnen groeien. En als je hen stabiliteit en een voltijdse betrekking kunt bieden, is de kans groter dat zij in je restaurant zullen willen blijven. Luister naar de noden van je personeel. Wat zijn hun doelen? Wat zijn hun ambities? Is er een bepaald gebied waarin iemand graag wil groeien? Misschien heb je een chef-kok die voortdurend op zoek is naar nieuwe en spannende smaakcombinaties? Of een dienster die veel weet over wijn en over hoe je eten en wijn kunt combineren? Probeer deze kwaliteiten te benutten en doe hen groeien. Zo voelt je personeel zich geapprecieerd en opgemerkt, en kan je restaurant tegelijkertijd ook baat hebben bij hun groei.

Als je restaurantwerknemers niet het gevoel hebben dat ze kunnen groeien of de kans krijgen mettertijd meer verantwoordelijkheid te nemen, is het risico groot dat ze hun geluk gaan beproeven bij andere restaurants. Of de horeca de rug toekeren. Anderzijds werkt het ook inspirerend voor deeltijdse werknemers of personeel dat per uur werkt als ze merken dat je je personeel de kans geeft om door te groeien. Misschien willen ze zich daardoor toch meer toeleggen op een carrière in je restaurant?

 

Je reputatie is cruciaal wanneer je goed personeel in dienst neemt

De mensen praten! Net zoals het voor restauranteigenaars de gewoonste zaak van de wereld is dat ze met elkaar praten, is het voor werknemers volstrekt normaal dat ze praten over hoe ze zich voelen op hun werk. Als je personeel niet gelukkig is en slecht wordt behandeld, zullen zij dit doorvertellen aan collega’s uit de horeca. Dan maakt het niet uit hoe fantastisch het restaurant is of welke voordelen je kunt bieden. De geschoolde en ervaren mensen die solliciteren voor een job in een restaurant waarvan algemeen geweten is dat het personeel er niet goed wordt behandeld, zijn zeer dun gezaaid. Als je anderzijds een reputatie hebt dat het personeel bij jou gedijt en in de watten wordt gelegd, is de kans groter dat meer mensen in je restaurant zullen solliciteren.

 

Voordelen - laat zien dat je om je personeel geeft

Wat kun je bieden dat vele andere restaurants niet kunnen? Vandaag is het voor restaurants vrij ongebruikelijk om hun personeel cao’s, extralegale voordelen, een voltijdse job of een goed minimumloon te bieden. Uiteraard hebben niet alle restaurants de kans om verschillende voordelen te bieden, maar denk na of er iets is dat je je personeel kunt bieden dat andere restaurants niet kunnen. Probeer op te vallen en laat zien dat je om hen geeft! Vandaag is het belangrijker dan ooit om een stabiele en veilige werkplek te bieden die zorg draagt voor het personeel. Als je financiële zekerheid kunt bieden, is je kans om een echte witte raaf te vinden al een stuk groter.

 

Zet jezelf optimaal in de markt om het juiste personeel te rekruteren

Zorg ervoor dat je zichtbaar bent op sociale media ... en zet er zeker je personeel in de kijker. De meeste mensen die werk zoeken, hebben ooit wel eens de socialemedia-accounts van het restaurant gecheckt om een idee te krijgen van hoe het is om daar te werken. Door op je sociale media te benadrukken dat je personeel tevreden en gelukkig is en te laten zien hoe leuk en opwindend het dagelijks leven in je zaak is, verhoog je je kansen om de juiste mensen aan te trekken. Maar let op: hang geen overdreven opgesmukte en onredelijke façade op. Daar ziet men vaak zo doorheen!

Als het gaat om personeelsverloop is de horeca een complexe business. Het is een veeleisend en vermoeiend beroep met onregelmatige uren en soms beroerde contracten en lage lonen. Dat velen ervoor kiezen zich om te scholen, is bijna onvermijdelijk en misschien leidt de huidige pandemie ertoe dat meer mensen de sector de rug toekeren. Maar door onze tips te volgen, vergroot je je kansen om het juiste personeel in dienst te nemen en mensen aan te trekken die nog steeds gepassioneerd zijn door voeding en service. Eenmaal je deze diamanten gevonden hebt, moet je ze koesteren.

 

Personeelsplanning en -administratie

Krijg meer tijd voor je restaurantpersoneel met de hulp van slimme integraties voor je kassasysteem. Trivec heeft integraties voor personeelssystemen die de planning, de uitbetaling van loon, de uitbetaling van fooien enz. vergemakkelijken. Dat betekent dat je aan deze taken geen massa manueel werk hoeft te verspillen en in één oogopslag kunt zien wanneer het personeel heeft in- en uitgeklokt, wat de personeelskosten zijn, of iemand te veel heeft gewerkt en nog een pak andere handige functies.

Checklist voor een nieuw restaurant.

 

Toekomstige restauranttrends

Lees meer en download 

Schrijf u in om steeds ons laatste nieuws te ontvangen