‹ Terug

Digitale oplossingen zijn nu vaste prik in de horeca. Hoe pluk je er de vruchten van?

Door Jenny Westerberg, 10 mei 2022

Blijf lezen - 2 minuten leestijd

De laatste vijf jaar is de horecasector volledig veranderd. Voor de pandemie waren restaurants al op weg om hun klantbeleving en werking te verbeteren. De recente gebeurtenissen hebben deze transformatie nog verder gestimuleerd. De manier waarop restaurants betalingen afhandelen, met klanten communiceren en hun interne processen organiseren is de laatste vijf jaar sterker veranderd dan ooit.


Digitale menu’s en betaalopties

Het is inmiddels heel gewoon geworden om met een extern bestelplatform te werken, maar het oorspronkelijke concept van bestellingen aannemen via de eigen restaurantwebsite blijft ook evolueren in 2022. Voor zaken die vooral binnen serveren zal digitalisering dit jaar een grote rol spelen. Gasten zullen sterk de voorkeur hebben voor digitale menu’s en de mogelijkheid om vanaf hun tafel te bestellen. Digitale oplossingen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit restaurants. Hou hier als restauranthouder zeker rekening mee in je beslissingen voor vandaag en de toekomst.


Digitale recensies zorgen voor klantgetrouwheid én nieuwe bezoekers

Recensiewebsites worden meer dan ooit gebruikt in de horecasector, en dat zal niet snel veranderen. Volgens horecareserveringsbedrijf OpenTable doet 90% van de restaurantbezoekers eerst onderzoek online, meer dan in welke andere sector dan ook, voordat ze definitief besluiten waar ze gaan eten. En volgens Yelp, dat wereldwijd ruim 184 miljoen recensies publiceert, gaat 30% van hun recensies over restaurants. Dit betekent dat restaurants zowel waakzaam als proactief moeten zijn in hun omgang met feedback en hun best moeten doen om een zo hoog mogelijke score te behalen zodat hun klanten terugkeren.


Contactloos betalen wordt populairder door de alomtegenwoordigheid van smartphones in 2022

Mensen kunnen tegenwoordig niet meer zonder hun gsm of mobiele toestel, waardoor ook de interesse voor mobiele interactie in restaurants is toegenomen. Omdat klanten graag hun eigen beleving en betalingen willen regelen, zullen digitale menu’s en betaalopties populair blijven in 2022. Bovendien betekent de verminderde populariteit van cash geld dat restauranthouders die dit jaar graag gemakkelijke, snelle betalingsmethodes willen inzetten best digitale betaaloplossingen overwegen.


Met automatisatie kun je je personeel én klanten nog beter helpen

De sector verandert en heeft te kampen met heel wat uitdagingen, zoals supply chain-problemen en personeelstekorten. Daarom zullen restauranteigenaars dit jaar steeds vaker naar nieuwe technologieën grijpen. Vooral de technologie die de klantbeleving versterkt door middel van zelfbediening of aanpassingen van de bestaande opties. Goed personeel en de meerwaarde van persoonlijke interactie zullen altijd essentieel zijn in de horeca, maar het is de technologie die restaurants in 2022 zal helpen om een betere bediening te garanderen, meer klanttevredenheid te creëren en niet volledig afhankelijk te zijn van personeel en benodigdheden.


Lees het volledige Trendrapport, waarin we deze trends ook onderzoeken:

  • Gasten kiezen een restaurant op basis van hun dieet
  • Klantbeleving – pop-uprestaurants en meer
  • Een restaurant runnen in tijden van het nieuwe normaal
  • Een restaurant bekostigen in 2022

Download het rapport 

Schrijf u in om steeds ons laatste nieuws te ontvangen