‹ Terug

De checklist om het juiste horeca-personeel te vinden

Door Jenny Westerberg, 19 jun 2023

Blijf lezen - 4 minuten leestijd

De horeca staat bekend om zijn snelle personeelsverloop. Als restauranthouder doe je er dus goed aan om de juiste kandidaten te vinden en ze perfect in te werken. In dit artikel delen we onze beste tips om de juiste kandidaten te vinden en vertellen we je naar welke kwaliteiten en competenties je moet kijken. 
 
Hoe vind je de juiste kandidaten? Let op deze kwaliteiten:


1. Duidelijke communicatie en een positieve houding 

Als de kandidaat met wie je een sollicitatiegesprek hebt, twijfelend overkomt, moeilijk oogcontact maakt of met een zeer zachte, onduidelijke stem spreekt, is de kans groot dat hij of zij straks op dezelfde manier met je klanten zal omgaan.

Natuurlijk is het heel normaal om wat zenuwachtig te zijn voor een sollicitatiegesprek, maar zelfverzekerd communiceren is een belangrijk onderdeel van de functie. Een vrolijke, vriendelijke houding draagt sterk bij aan een prettige eetervaring voor je gasten. Daarnaast geeft positiviteit een boost aan de teammoraal, dus kies zeker een kandidaat die een goede houding heeft en helder communiceert. 


2. Past zich makkelijk aan en lost problemen snel op

In de dynamische omgeving van een restaurant is het cruciaal dat je snel kunt denken en handelen en je gemakkelijk aanpast aan een veranderende situatie. Denk maar aan een grote groep klanten die plotseling binnenkomt of een verandering aan het menu. Als er een probleem opduikt, zoals een verwisselde bestelling of een ontevreden klant, dan moet het personeel in staat zijn om snel een oplossing te bedenken zodat de gasten tevreden blijven. Vraag je kandidaat tijdens het sollicitatiegesprek hoe hij zo’n praktisch probleem in het restaurant zou oplossen. 
 

3. Een goede teamspeler

Medewerkers binnen een restaurant werken als één team. Ze werken samen met de chefs, de bordenwassers, de gastheer of gastvrouw en ander bedieningspersoneel. Een echte teamspeler zijn is dus essentieel. Stel tijdens het gesprek gerust vragen zoals ‘Wat betekent teamwork voor jou?’ en ‘Geef eens een voorbeeld van teamwork op je vorige werkplek.’ Zo kun je inschatten in hoeverre hij of zij graag meedenkt of meewerkt met collega’s. 
 

4. Geduld en oog voor detail

Je kandidaten zouden lastige situaties en moeilijke gasten moeten aankunnen zonder hun geduld te verliezen. Ze moeten zichzelf kunnen blijven en elkaar willen blijven helpen. Geduld hebben en een goede service willen bieden, zijn belangrijke eigenschappen. Tegelijkertijd heeft de kandidaat een goed oog voor detail en is hij of zij in staat om te multitasken, vooral als het om een rol in de bediening gaat. Daarbij moet je immers bestellingen onthouden, in de gaten houden of de gasten nog drankjes of iets anders nodig hebben en meerdere tafels tegelijk kunnen opvolgen. 
 

5. Werkethiek en waarden 

Elk restaurant heeft zijn eigen, unieke cultuur. Het is belangrijk dat je medewerkers vindt die zich daarin thuis voelen. Denk goed na over de waarden, werkstijl en persoonlijkheid van de kandidaat en of die passen bij jouw bestaande team en de algehele sfeer van je restaurant. Een echte passie voor eten, drinken en gastvrijheid kan een groot verschil maken in de prestaties van een kandidaat en zijn of haar toewijding aan het werk.
 

Beschikbaarheid – wat zijn jouw vereisten? 

Als werkgever is het heel belangrijk dat je vanaf het eerste begin al laat weten wat de zaak nodig heeft. Als jij wilt dat je personeel openstaat voor werk tijdens de weekends en vakanties, laat dit dan zeker weten! Heb je iemand nodig voor een paar avonddiensten per week, stel je kandidaten hier dan van op de hoogte. Zet vanaf het begin jouw vereisten duidelijk op een rij, zodat potentiële nieuwe medewerkers hun taken goed begrijpen en kunnen bepalen of ze zich prettig voelen bij die diensten en uren. Vraag hen tijdens het gesprek naar hun beschikbaarheid en of ze zich kunnen engageren voor de uren die je van hen vraagt.

Het handigste is als je een sollicitant treft die volledig beschikbaar is en bereid is om 40 uur per week te werken, tenzij je zaak enkel een paar parttimers zoekt. Als je iemand aanneemt die maar voor een deel bij jou komt werken, zou het kunnen dat ze elders nog andere uren gaan zoeken. Zorg er dus altijd voor dat je sollicitatieformulier polst naar hun beschikbaarheid en voorkeuren als het op het werkrooster aankomt. Ga verder met het interviewen van kandidaten van wie de verwachtingen overeenkomen met de eisen van uw bedrijf.
 

Zoek naar referenties

Vragen naar referenties is altijd een goed idee. Eerdere werkgevers kunnen je waardevolle inzichten bieden in de betrouwbaarheid, werkethiek, vaardigheden en geschiktheid van een kandidaat. Sla deze belangrijke stap dus zeker niet over.  
 

Ervaren bedieningspersoneel vs. een nieuweling

Afhankelijk van de vereisten die bij de functie horen, heb je misschien de voorkeur om een jobkandidaat met veel ervaring aan te nemen. Of misschien sta je wel open voor kandidaten die nieuw zijn binnen de sector of een minimale ervaring hebben, zolang ze maar aan andere criteria voldoen en zich flexibel en leergierig opstellen. Het heeft zeker voordelen om ervaren personeel aan te nemen, maar vergeet niet om tijdens het sollicitatiegesprek gerichte vragen te stellen over hun mate van ervaring en hun begrip van kwaliteit in bediening. Dit kan zeker waardevolle inzichten opleveren.
 

Het gezicht van jouw zaak 

Je personeel is het gezicht van jouw zaak. Zij zijn de eerste mensen die je bezoekers zien, en ook de laatste. Om die reden is het van groot belang dat je medewerkers het restaurant op de juiste manier vertegenwoordigen. Kies elke medewerker zorgvuldig uit en neem er de tijd voor. Het gaat hier om het succes van jouw zaak! 

Wil je meer tips? Download onze gids Een restaurant openen in 2023!  

Download "Een restaurant openen in 2023" 
 

Schrijf u in om steeds ons laatste nieuws te ontvangen