‹ Terug

5 must-know restaurant trends in 2023!

Door Jenny Westerberg, 20 feb 2023

Blijf lezen - 3 minuten leestijd

Welkom bij ons Restaurant Trend Report 2023. We hebben onze jarenlange ervaring in de horeca gecombineerd om een licht te werpen op de trends die u in 2023 kunt verwachten. 

Toen de pandemie in 2022 verschoof, moesten restaurants hard werken om hun nieuwe normaal te begrijpen. De opwarming van de aarde had een groot effect op de wereld om ons heen, samen met economische, sociale en politieke verschuivingen die een impact hebben op restaurants en eetgelegenheden. In 2023 zullen er meer uitdagingen op ons afkomen, maar ook enkele grote kansen. 


Trend 1: Beste manieren om inflatie en hogere voedselprijzen aan te pakken

De wereldwijde voedselprijzen stijgen sinds 2020 snel. De Food Commodity Price Index van de Wereldvoedselbank, bereikte in 2022 een recordhoogte en ligt meer dan 80% hoger dan twee jaar eerder.

Restaurateurs zullen slimmer moeten denken en met innovatieve manieren moeten komen om de storm in 2023 te doorstaan, van kleinere porties, doelgerichte veranderingen in het menu, het verminderen van verspilling, het verhogen van prijzen tot het bereiken van nieuwe klanten, menu-engineering en meer. Bezuinigen op service en kwaliteit is geen optie. Als eters minder vaak per week uit eten gaan, moet u ervoor zorgen dat ze naar u toe komen.


Trend 2: Menu engineering

Menu engineering is een kader om de prijzen en het ontwerp van uw restaurantmenu te evalueren en te optimaliseren om een winstgevender menu en bedrijf te creëren. Hierbij worden alle menu-items ingedeeld in een van de vier menu engineering-categorieën, gebaseerd op de winstgevendheid en populariteit van elk item.

Enkele menutrends die we in 2023 verwachten zijn:

  • Gestroomlijnde menu's
  • Seizoensgebonden en lokale ingrediënten
  • Restaurant prognoses

Als u uw menu zo opstelt dat u de uitdagingen van stijgende voedsel- en arbeidskosten slim aanpakt, bent u goed voorbereid. Tegen alle verwachtingen in is deze trend om de winstgevendheid en effectiviteit van uw bedrijf te maximaliseren, weerspiegeld in uw menu, een belangrijke overweging voor 2023.
Trend 3: Slimme arbeidstrends

De nasleep van de pandemie is een uitdaging geweest voor de restaurantsector, met name het opnieuw werven van personeel om de arbeidsbehoefte die gepaard gaat met het runnen van een succesvol bedrijf te vergemakkelijken. Hoe kan de sector deze arbeidstekorten in 2023 tegengaan?

Het conventionele model van het werven van personeel via een bureau of corporate marketingmethoden is slechts een deel van het wervingsproces. Sociale media en personeelsstimulansen leveren betere en snellere resultaten op met minder kosten voor het aanwerven van nieuw personeel.

Compensatie en erkenning van werknemers zijn twee factoren die tot retentie leiden. Responsiviteit op feedback van werknemers is een andere belangrijke drijfveer voor retentie, omdat werknemers zich hierdoor gewaardeerd voelen. Voer personeelsenquêtes uit en kijk naar en handel naar die feedback.


Trend 4: Hoe technologie de restaurantbranche in 2023 zal veranderen

Slimme digitale technologie verbetert de efficiëntie en de marges. De introductie van bedienend personeel met handheld bestel- en betaalapparatuur voor een snellere verwerking van bestellingen en betalingen. Of QR-codes voor zelfbediening.

Klanten genieten van het gemak en de flexibiliteit van zelfbediening. Klanten raken steeds meer gewend aan en genieten van de mogelijkheid tot zelfbediening, met behulp van hulpmiddelen zoals QR-codes om menu's te bekijken via smartphones en tablets bijvoorbeeld.

Bezorging blijft belangrijk. De wereldwijde markt voor voedselbezorging maakt een steeds groter deel uit van de restaurantsector. Volgens een rapport van Statista zal het aandeel van online voedselbezorging op de wereldmarkt in 2025 meer dan 20% bedragen.


Trend 5: trends in eten en drinken

In lijn met de bezorgdheid van consumenten over het milieu moeten restaurants ervoor zorgen dat milieu, duurzaamheid en gezondheid centraal staan op hun menu's. Gezond eten is in 2023 zeker terug van weggeweest.

Plantaardig voedsel zal in 2023 het voortouw blijven nemen onder impuls van millennials. Maar ook paddenstoelen en nepvis staan hoog op de lijst van voedseltrends voor 2023. Nepvis wordt ook het volgende grote ding. De vraag naar visalternatieven neemt snel toe en tonijn, zalm, kaviaar, krab en garnalen op plantaardige basis zijn al op de markt.

Personalisering blijft een grote trend in 2023 en menu's gebaseerd op de gegevens van het gedrag van de gast zullen de sleutel tot succes zijn voor restaurateurs.

Download dan nu het volledige trendrapport en lees meer over de restauranttrends!

Download het rapport 

Schrijf u in om steeds ons laatste nieuws te ontvangen