Snelcursus voor restauranthouders - deel 2: Sociale Media

Geschreven door Jenny Westerberg | 09 sep 2020

In mijn vorige blog besprak ik het belang van doelstellingen voor je website. En met name twee doelen, waar je een heldere websitestructuur op kunt baseren zodat jouw bezoekers snel kunnen zien wat ze moeten doen. In deze blog zullen we het hebben over hoe je nieuwe klanten kunt bereiken en aantrekken en hoe je het internetverkeer naar je website kunt vergroten met behulp van social media.

 

Het voordeel van social media voor restaurants – vind je doelpubliek

Als je niet zeker weet of social media wel iets voor jouw zaak is, wil ik graag wat cijfers met je delen: Instagram heeft meer dan 300 miljoen gebruikers wereldwijd en er worden dagelijks meer dan 60 miljoen foto’s op geplaatst. Daarnaast vormen posts over eten en drinken veruit de meest gedeelde content. En Facebook telt maar liefst 1,6 miljard actieve gebruikers per dag. Dus of je nu op social media zit of niet, de kans is enorm groot dat je bestaande klanten en nieuwe klanten er wél op zitten.

Maar voordat je in actie schiet met een zakelijke account op verschillende social media en posts begint te schrijven, is het belangrijk dat je bij het begin begint. Wie is je doelpubliek? Het is ontzettend belangrijk dat je je ideale klant goed weet te omschrijven, want dat is de persoon waar je de content op jouw social media en website voor gaat creëren.

 

Voeg contactinformatie toe aan je socialmedia-profiel

Als je een socialmedia-account opzet, zoals bijvoorbeeld op Instagram, is het goed om altijd je openingstijden en contactinformatie aan je profiel toe te voegen. Hoe minder de mensen moeten zoeken en klikken om je restaurant te vinden, hoe beter.

Op Facebook kun je gemakkelijk je locatie(s) en openingstijden aan je businessprofiel toevoegen, evenals de drukstbezochte tijden, je telefoonnummer menu etc.

Facebookpagina’s bieden ook andere functionaliteiten waar je je voordeel mee kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld:

  • Een reserveringsknop plaatsen die bezoekers direct doorstuurt naar je boekingssysteem;
  • Aangeven welke keuken je serveert;
  • Je menu uploaden;
  • Recensies aannemen (het is belangrijk dat je altijd zowel de goede als de slechte recensies beantwoordt) en deze opvolgen;
  • Andere relevante informatie toevoegen, zoals of je restaurant kindvriendelijk is, of er afhaalmogelijkheden zijn, of je openstaat voor groepsreservaties etc.

 

Gebruik de ‘multiple locations’-tool van Facebook als je meerdere restaurants hebt

Als je meerdere restaurants bezit die dezelfde merknaam dragen, biedt Facebook je de functionaliteit ‘multiple locations’ aan. Om deze tool in te schakelen, moet je eerst administrator zijn van de pagina. Het voordeel van multiple locations is dat je al je Facebookpagina’s kunt verzamelen onder een hoofdpagina en meerdere subpagina’s. Je kunt de opmerkingen en recensies van elk restaurant apart zien, wat niet mogelijk zou zijn als je voor meerdere restaurants maar één Facebookpagina zou hebben.

Je kunt ook promo’s voor een specifiek restaurant posten en content vanaf je subpagina’s met je hoofdpagina delen. Ook kun je elke restaurantmanager toegang geven tot hun eigen pagina, waardoor de flow van posts eenvoudiger wordt. Nog een optie is om alle pagina’s vanuit je hoofdkantoor te laten beheren. Natuurlijk is niet iedereen in de wieg gelegd om meerdere pagina’s te runnen, want je zult voor meer content moeten zorgen en op verschillende plekken tegelijkertijd de interactie moeten opvolgen.  

Plaats content die jouw doelpubliek aanspreekt

Interessante content creëren die zowel relevant als vermakelijk is? Dat is niet makkelijk. Een enquête in de VS die werd afgenomen door Sproutsocial toont aan wat mensen het meest irritant vinden aan bedrijven op social media:

  1. Advertenties posten
  2. Jargon gebruiken
  3. Onpersoonlijke posts en accounts
  4. Proberen grappig te zijn (maar dat niet zijn)
  5. Niet op berichten, opmerkingen en feedback reageren

Zie social media maar als het moment waarop je nieuwe mensen leert kennen op een feestje of tijdens een etentje. Je zou het niet alleen maar over jezelf hebben – je zou juist vragen stellen, luisteren, en deelnemen aan de gesprekken. Daar draait de wereld van social media tegenwoordig om.

 

Op welk uur van de dag moet je iets op social media plaatsen?

Aan het begin zul je geen idee hebben van het tijdstip en de dagen waarop jouw publiek het meest actief is op social media. Je kunt dit best uittesten en kijken wanneer mensen op jouw content reageren of klikken. En geen zorgen, er bestaan heel wat tools die jou die cijfers en inzichten kunnen bieden en daarnaast ook nog je content kunnen helpen creëren en plaatsen. Voorbeelden van zulke superhandige tools zijn SocialPilot, Sendible, HootSuite, eClincher, etc.

Maar natuurlijk kun je ook gewoon van je gezonde verstand uitgaan. Als je restaurant tot na middernacht open is, slaapt jouw doelpubliek waarschijnlijk nog om 8 uur ‘s ochtends. En het is ook niet ideaal om de ‘cocktail van de dag’ online te delen op het uur dat mensen nog maar net wakker zijn en alleen maar aan koffie en ontbijt kunnen denken.

 

Laat je socialmedia-accounts naar je website linken

Om het internetverkeer naar je website te doen toenemen kun je een link toevoegen aan je account. Op Instagram kun je die in je profiel (bio) zetten, en op Facebook kun je links plaatsen in afbeeldingen en content die je bezoekers naar je website zullen doorsturen.

Afhankelijk van het soort informatie dat je deelt kan het een geweldig idee zijn om een newsfeed te creëren op je website. Je kunt daarmee nieuws delen over het restaurant, het menu en nog veel meer, en mensen op de hoogte houden van wat er op de planning staat. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen delen dat er komende vrijdag een dj komt spelen. In plaats van alleen een foto met wat tekst te plaatsen, kun je de mensen naar je website sturen met een link en daar meer details vrijgeven over het event.

De kans dat een bezoeker op deze manier je menu bekijkt en een tafel reserveert is een stuk groter dan wanneer hij alleen op je Facebookpagina over het event leest. Houd echter wel in de gaten dat de content die jij deelt met je volgers echt toegevoegde waarde moet hebben.

 

Van Facebook naar je website linken

Selecteer de foto of video en maak een fotocarrousel aan. Je kunt er afbeeldingen, een link en tekst aan toevoegen.

 

Van Instagram naar je website linken

Voeg de link toe aan je profiel. Als je de swipe-up-functionaliteit hebt (vanaf 10.000 volgers) kun je de link aan je Story toevoegen en je volgers naar boven laten swipen.

 

Vind en gebruik de juiste hashtags op social media

Om relevante gesprekken te kunnen volgen en nieuwe volgers aan te trekken op basis van je doelpubliek, is het een goed idee om naar hashtags te zoeken die door mensen worden gebruikt die over hetzelfde onderwerp posten. Zo’n hashtag zou bijvoorbeeld #restaurantparis of #dinnertips kunnen zijn. Zoek ook uit welke hashtags er gebruikt worden door influencers in jouw vakgebied en die mogelijk relevant zijn voor je doelpubliek.

 

Begin met het liken van posts en laat zien waar jij goed in bent. De meeste mensen op social media willen vermaakt worden, dus probeer op een slimme en leuke manier voor activiteit te zorgen.