‹ Terug

De volledige checklist voor het inwerken van restaurantpersoneel - zo doet u het!

Door Jenny Westerberg, 11 aug 2023

Blijf lezen - 4 minuten leestijd

Wist u dat het gebrek aan een effectief inwerkprogramma kan leiden tot het verlies van maar liefst 17% van uw nieuwe medewerkers in de eerste drie maanden? Deze statistiek is te belangrijk om te negeren! Uw personeel is niet zomaar een deel van uw restaurant, zij ZIJN uw restaurant. Voor een soepel lopende bedrijfsvoering is een snelle en effectieve inwerkprocedure absoluut essentieel. In dit artikel geven we u onze beste tips voor een succesvolle inwerkprocedure in uw restaurant.

 

Stapsgewijze handleiding voor succesvol inwerken

Voorbereiding: Bereid voor de eerste werkdag van de nieuwe medewerker hun werkplek, uniform en eventuele andere benodigde items voor. Zorg ervoor dat hun rooster klaar is en gecommuniceerd wordt. U kunt hen ook belangrijke documenten of materialen sturen om van tevoren te bekijken.

Introductie en oriëntatie: Geef hen op hun eerste dag een warm welkom en stel hen voor aan het team. Maak hen vertrouwd met de indeling van het restaurant, de cultuur en de missie. Toon hen belangrijke plekken zoals de keuken, opslag, toiletten, nooduitgangen en hun specifieke werkgebied.

Verstrek een medewerkershandboek: Het medewerkershandboek moet het beleid, procedures, taakverantwoordelijkheden en verwachtingen van het restaurant in detail beschrijven. (Zie meer gedetailleerde instructie over wat het moet bevatten verderop in dit artikel).

Menu: Uw personeel moet opgeleid worden om het menu grondig te begrijpen, inclusief ingrediënten, bereidingsmethoden, mogelijke allergenen en suggesties voor combinaties, eventuele specials en/of promoties.

Kassasysteem: Bedienend personeel moet opgeleid worden om het kassasysteem te gebruiken, inclusief het invoeren van bestellingen, verwerken van betalingen en omgaan met speciale verzoeken of wijzigingen.

Specifieke training voor de functie: Afhankelijk van hun rol, traint u hen in specifieke taken. Zo moeten obers bijvoorbeeld weten wat de juiste bedieningsetiquette is, hoe ze tafels moeten opstellen en hoe ze kunnen omgaan met moeilijke klanten. Koks moeten dan weer geïnformeerd worden over voedselveiligheid en bereidingstechnieken.

Schaduwen: Laat nieuw personeel een paar diensten meelopen met een ervaren personeelslid om te observeren en te leren van de praktijk. Dit kan hen helpen om de workflow en de dynamiek van het restaurant te begrijpen. Laat ze meelopen met verschillende personeelsleden om zoveel mogelijk te leren van verschillende ervaren personeelsleden.

Training in soft skills: Benadruk het belang van klantenservicevaardigheden, teamwork, communicatie en probleemoplossende vaardigheden.

Check-ins en feedback: Check regelmatig in bij de nieuwe medewerker om eventuele vragen die ze hebben te beantwoorden en constructieve feedback te geven over hun prestaties. Dit kan na elke dienst tijdens hun eerste week zijn, en daarna wekelijks of om de week.

Continue training en ontwikkeling: Zelfs na het inwerkproces moet er continue training worden aangeboden om het personeel op de hoogte te houden van nieuwe menu-items, beleidslijnen of procedures.

 

Medewerkershandboek

Een goede manier om uw inwerkproces te standaardiseren is het hebben van een medewerkershandboek waarin u informatie over uw beleid, procedures en verwachtingen voor werknemers in uw restaurant heeft verzameld. Hier zijn voorbeelden van zaken die het moet bevatten:

Welkomstbericht, missie en waarden: Een korte introductie tot het restaurant, inclusief de geschiedenis, missie en waarden.

Gedragscode: Duidelijke richtlijnen over het verwachte gedrag van medewerkers. Dit kan alles omvatten, van kledingvoorschriften tot gedrag met klanten en collega's, tot het gebruik van restaurantbezit.

Functiebeschrijvingen: Gedetailleerde beschrijvingen van rollen en verantwoordelijkheden voor elke positie binnen de zaak.

Werkuren, diensten en pauzebeleid: Verduidelijking van werkschema's, procedures voor het wisselen of vervangen van diensten, pauzetijden en overwerkbeleid.

Vergoeding en voordelen: Details over lonen, fooien, loonsverhogingen, voordelen en betaaltermijn.

Maaltijd- en pauzebeleid: Details over maaltijdpauzes, wat het restaurant biedt en werknemerskortingen.

Veiligheids- en gezondheidsbeleid: Informatie over gezondheids- en veiligheidsprocedures, inclusief voedselveiligheidsnormen, hygiëne-eisen en procedures voor het melden van ongevallen of veiligheidsproblemen.

Training en ontwikkeling: Beschrijving van inwerkprocedures, lopende trainingsmogelijkheden en doorgroeimogelijkheden binnen het restaurant.

Verlof- en vrije tijdsbeleid: Duidelijke informatie over ziekteverlof, vakantie en andere soorten vrije tijd.

Noodprocedures: Gedetailleerde instructies over wat te doen in geval van een noodsituatie zoals brand, gezondheidsnoodgeval of overval.

Anti-discriminatie- en intimidatiebeleid: Een duidelijke verklaring dat discriminatie en intimidatie niet zullen worden getolereerd, inclusief een definitie van wat deze gedragingen vormt en procedures voor het melden ervan.

Alcohol- en drugsbeleid: Als u alcohol serveert, is het belangrijk om een beleid op te nemen over alcohol- en drugsgebruik.

Klantenservice: Gedetailleerde uitleg over de normen voor klantenservice.

Prestatiebeoordelingen: Een uitleg over hoe beoordelingen worden uitgevoerd en wat er gebeurt wanneer een medewerker het bedrijfsbeleid overtreedt.

Beëindigingsbeleid: Duidelijke richtlijnen over de voorwaarden waaronder het contract van een werknemer kan worden beëindigd en de procedures voor beëindiging.

 

Het voldoen aan uw verwachtingen

Wanneer uw werknemers de regels kennen, zijn ze in een geweldige positie om aan uw verwachtingen te voldoen. Ook degenen met eerdere restaurantervaring moeten de verwachtingen van uw restaurant begrijpen. Hoe gasten te verwelkomen kan bijvoorbeeld variëren van restaurant tot restaurant.

Onthoud ook dat elk personeelslid mogelijk verschillende opleiding en ondersteuning nodig heeft, afhankelijk van hun rol en eerdere ervaring. Inwerken moet een doorlopend, ondersteunend proces zijn dat nieuwe werknemers helpt zich zelfverzekerd en bekwaam in hun rol te voelen.

Veel succes met uw inwerkprocedure! Als u graag meer tips voor uw restaurant wilt ontvangen, download dan "Hoe een restaurant te openen in 2023".

Download "Een restaurant openen in 2023" 

 

Schrijf u in om steeds ons laatste nieuws te ontvangen