‹ Terug

5 opkomende restauranttrends waar je niet omheen kunt

Door Jenny Westerberg, 20 jun 2019

Vraag het aan eender welke restauranthouder, en stuk voor stuk zullen ze je allemaal hetzelfde vertellen: de sector verandert. In volle vaart. Lekker eten en een vriendelijke bediening zullen altijd de hoekstenen van de horecasector blijven, maar zijn al enige tijd niet meer voldoende.

Blijf lezen - 4 minuten leestijd

In dit blogartikel hebben we onze jarenlange ervaring in de horecasector gecombineerd met het advies van experts in de wereldwijde en Europese restaurantbranche. We zetten de belangrijkste trends voor jou op een rijtje zodat jij weet hoe te overleven én overwinnen in deze nieuwe en spannende tijden.

 

Gemak blijft de grootste drijfveer bij aankoopkeuzes

De klant van vandaag komt tijd te kort, is technologisch ingesteld en geldbewust. Hij is gewend aan technologische snufjes die zijn leven eenvoudiger maken en wil dat zijn dineeropties net zo snel, flexibel en gemakkelijk verlopen als de rest van zijn aankoopkeuzes. Wat betreft uiteten gaan is gemak zelfs zó belangrijk dat het in een enquête als hoogste prioriteit genoemd werd door maar liefst 82% van de consumenten, zo vermeldt het rapport Mintel’s Global Food and Drink Trends 2019. En hoewel we gemak al lange tijd associëren met fast food, zien we door de explosieve toename van fast casuals, mobiele bestellingen en thuisbezorging dat dit duidelijk een toenemende trend is die door geen enkel restaurant genegeerd zou mogen worden.

Dus hoe kunnen restaurants voldoen aan deze vraag naar gemak? Door bijvoorbeeld tech-gebaseerde oplossingen aan te bieden, zoals de mogelijkheid tot online bestellen en mobiel betalen. Volgens een onderzoek van Deloitte geeft 40% van de klanten de voorkeur aan online bestellen en besteden ze meer geld als ze hun bestelling online of via een app kunnen doorgeven. Als een zaak zijn klanten digitale apparatuur laat gebruiken om een bestelling te plaatsen, komen ze 6% vaker terug en besteden ze 20% extra bij elk volgend bezoek.

 

Groen is de nieuwe norm – klanten willen gezondere en duurzamere opties

De vraag naar gezondere en meer duurzame voedingskeuzes blijft een grote impact hebben op restaurants. De vergrijzende bevolking, de stijgende cijfers op het vlak van obesitas, diabetes en voedselintoleranties en de vraag naar welzijn en authenticiteit van de Millenials en Generatie Z veroorzaken een gigantische transformatie in de voedselindustrie. Klanten willen vandaag vers en gezond voedsel en ze willen weten waar het vandaan komt.

Hoewel suikervrije en ‘vrij van’-opties de hoogste prioriteit blijven van de consument, zijn vleesvervangers momenteel één van de stijgende trends. GlobalData stelt dat het aantal ‘flexitariërs’ de laatste jaren wereldwijd significant is toegenomen en voorspelt ook dat plantaardige vleesvervangers steeds populairder zullen worden. Een aantal andere onderzoeken wijst in dezelfde richting. Uit een recente enquête onder 4.000 Scandinavische consumenten concludeerde Fazer dat 41% van de Finnen en 31% van de Zweden interesse heeft in eiwitrijke producten op basis van planten als duurzamer alternatief voor vlees. Zelfs in het vleesminnende Frankrijk vermijdt of vermindert 41% van de consumenten actief het eten van rood vlees, zo stelt Statista.

Conclusie? De trend van gezond eten is een kans voor slim ondernemen. In een recent onderzoek ontdekte Technomic dat 40% van de consumenten eerder naar een restaurant neigt dat gezonde maaltijden aanbiedt – zelfs als dat niet is wat ze bestellen.

 

Sla de brug tussen oud en jong – de horecasector moet zich aanpassen aan Millenials en Generatie Z

Millenials en Generatie Z, de bevolkingsgroep die vandaag onder de 35 jaar is, zullen in 2020 60% van de wereldbevolking uitmaken. Hen begrijpen en weten hoe ze verschillen van oudere generaties is essentieel voor elk restaurant dat de komende decennia wil overleven.

De jongere generaties zijn hyperverbonden en zien technologie niet alleen als een manier om het leven te vereenvoudigen, maar als een integraal deel van hun bestaan. Ze zullen de digitale mogelijkheden niet alleen gebruiken om een restaurant online op te zoeken, ze willen ook hun bestelling via een app of POS-systeem plaatsen, hun eten laten bezorgen door een derde partij en hun gsm gebruiken voor de betaling. Het restaurant dat zij kiezen zal ook sterk aanwezig zijn op social media en ze zullen waarschijnlijk bijdragen aan die aanwezigheid door een review te geven, een foto te uploaden of een omschrijving van hun eigen eetervaringen achter te laten.

Het halo-effect dat zo’n aanwezigheid op social media biedt, plus het enorme potentieel voor business onder jonge consumenten dat dat met zich meebrengt is iets waar elk restaurant rekening mee zou moeten houden als het meer winst wil maken. Want deze generatie is ook nog eens enorm geldbewust. Zo staat er in het Value and Pricing report van Technomic uit 2017 dat consumenten over het algemeen 37% vaker naar promo’s zochten dan in de twee jaar ervoor, en Millenials maar liefst 46% vaker.

Dinner group

 

Maak het persoonlijk – unieke, gepersonaliseerde ervaringen en innovatieve gerechten

We leven in een wereld die in toenemende mate gedomineerd wordt door digitale schermen, en daarin is de restaurantsector een van de weinige sectoren die een unieke, onvergetelijke en tastbare ervaring kunnen bieden. En dat is precies wat de consument van vandaag wil als hij een restaurant bezoekt. Excellent personeel, innovatieve gerechten en concepten, doe-het-zelf-mogelijkheden en een goede balans tussen persoonlijke service en technologie zullen in de toekomst doorslaggevend zijn voor het succes van restaurants.

Een recente enquête van Datassential toont aan dat meer dan een derde van de consumenten voor een restaurant kiest op basis van ‘nieuwe en interessante maaltijden’. En hoewel exotische kruiden en creatieve gerechten nog steeds voor winst zorgen, vooral onder de jongere bezoekers, is innovatief koken niet meer voldoende. Tegenwoordig zijn restaurants meer dan een plek om te eten. We staan aan het begin van de age of restaurantainment – restaurants met entertainmentlocaties en concepten die een bepaald thema of een levensstijl promoten. Een café voor gamers, een nachtclub die alleen overdag open is en een restaurant met spionage-thema waarbij je een toegangscode nodig hebt om binnen te raken – het zijn stuk voor stuk voorbeelden van de manier waarop horecaprofessionals vandaag inspelen op de vraag naar unieke en persoonlijke ervaringen van de klant.

 

Digitaliseer om te overleven – innovatie in digitale diensten zal blijven groeien

Hoewel voedsel uit 3D-printers, menu’s met augmented reality en artificieel intelligente apparatuur nog ver in het verschiet liggen voor de meeste restaurants, is de technologie een blijvend fenomeen, en haar potentieel voor een businessboost kan niet langer genegeerd worden. Deloitte stelt in een onderzoek vast dat de uitgaven van klanten met 20% toenemen en hun kans op een tweede bezoek met 6% groeit als ze digitale technologie kunnen gebruiken bij het plaatsen van hun bestelling. En hoewel slechts 3% van de restaurantbezoeken in de vijf grootste landen van Europa gepaard gaat met het internet of mobiele apps, is dit cijfer al drie keer zo hoog in de VS en is het wereldwijd aan het stijgen.
*Europe 2018 Foodservice Outlook, NPD Group

Volgens Euromonitor zal de rol van menselijke werknemers in de restaurantervaring drastisch veranderen gedurende de komende 20 jaar, nu robotica en automatiseringstechnologie steeds vaker gebruikt worden. Maar dat betekent niet dat er straks geen personeel meer nodig is. De digitale innovatie zal restaurants juist helpen om zich meer op design, menuplanning en – het allerbelangrijkste – een uitstekende service te richten. Wie erin slaagt om technologie te gebruiken om daarmee geld te besparen en ondertussen de klantervaring te vergroten, zal uiteindelijk het verschil kunnen maken in de steeds competitievere restaurantwereld van de toekomst.

 

Wil je graag een gratis exemplaar van het volledige Trend Report inkijken? Download het hier.

Subscribe to our blog news!

Monthly updates with the latest news.