Zo winnen Quick Service Restaurants marktaandeel

Geschreven door Louise Harvig Olsmar | 19 aug 2024

In een horecamarkt die snel verandert, valt één trend erg op: het aantal Quick Service Restaurants (QSR’s) – ook bekend als fast casual diningzaken – groeit aanzienlijk. In deze blog verdiepen we ons in de factoren die deze marktgroei veroorzaken. Daarnaast onderzoeken we hoe QSR’s zich aanpassen aan de eisen van de moderne consument én we focussen op de nieuwe horecastandaarden.

Uit een onderzoek van Grand View Research blijkt dat de wereldwijde fastfoodmarkt – waartoe ook QSR’s behoren – in 2019 zo’n 647,7 miljard dollar waard was. Verwacht wordt dat diezelfde markt tussen 2020 en 2027 jaarlijks met 4,6% zal groeien. Dit duidt op een forse groei in vergelijking met de totale restaurantsector die een meer gematigde groei kent.

Waarom winnen Quick Service Restaurants aan populariteit?

1. De vraag en levensstijl van de klant verandert

Gemak: QSR’s blinken uit in de levering van snelle, gemakkelijke maaltijden die perfect passen bij onze drukke levensstijl. In de snelle wereld van vandaag geven klanten liever de voorkeur aan snelle maaltijdoplossingen dan aan traditionele restaurants waar ze lang moeten wachten. 

Betaalbaarheid: In het algemeen kosten gerechten in QSR’s minder in vergelijking met traditionele restaurants. Dit prijsvoordeel is voornamelijk aantrekkelijk tijdens economische recessies of bij jongere klanten (met een beperkter budget).

Aanpassingsvermogen: Heel wat QSR’s pasten zich snel aan nieuwe trends aan zoals online bestellingen, afhaalmaaltijden, bezorgdiensten enzovoort.

2. Culturele trends

Wereldse smaken: QSR’s onderscheiden zich door hun brede aanbod. Steeds meer klanten vragen naar smaken uit diverse keukens en daar spelen QSR’s graag op in. Deze verscheidenheid voldoet beter aan de smaak van een cultureel nieuwsgierig publiek in vergelijking met traditionele restaurants.

Gezond en duurzaam: Moderne QSR’s passen zich ook aan op het vlak van gezondheid en duurzaamheid. Ook dit vergroot hun aantrekkingskracht.

3. Economische en zakelijke factoren

Lagere kosten: QSR’s zijn vaak kleiner en vereisen ook minder personeel dan traditionele restaurants. Hierdoor dalen de operationele kosten en nemen de potentiële winstmarges toe.

Schaalbaarheid: Het QSR-model is over het algemeen makkelijker te schalen. Dit komt onder andere door de gestandaardiseerde processen. Daarnaast zijn QSR’s minder afhankelijk van gekwalificeerde medewerkers. Deze combinatie maakt QSR’s interessant voor investeerders en ondernemers.

Efficiëntie dankzij technologie: QSR’s omarmen verschillende technologieën om flows te stroomlijnen, wachttijden te verkorten en de service te verbeteren. Het resultaat? Een betere klantervaring. Digitale kiosken, mobiele bestellingen, afhaal- en bezorgdiensten en geïntegreerde betaalsystemen zijn veel vaker aanwezig in QSR’s dan in traditionele eetgelegenheden.

Gebruik van data: QSR’s analyseren vaak data om het gedrag en de voorkeuren van hun consumenten te leren begrijpen. Hierdoor kunnen ze hun menu’s beter aanpassen en gerichte marketingacties opzetten.

Wat moeten traditionele restaurants doen in dit concurrerende landschap?

QSR’s hebben een succesvol businessmodel om te gedijen in moeilijke economische tijden door hun focus op lage kosten, efficiëntie en snelle service. Hierdoor zijn QSR’s veerkrachtig en presteren ze vaak beter dan traditionele restaurants.

Full-service restaurants die willen concurreren met QSR’s kunnen aandacht spenderen aan deze tips:

Verhoog je kwaliteit: Val op door culinaire perfectie in elk gerecht te stoppen. 

Verbeter de beleving in je zak: Ga voor the extra mile en creëer onvergetelijke ervaringen.

Versterk je merkidentiteit: Ontwikkel en onderhoud een overtuigend restaurantmerk dat perfect past bij de beoogde doelgroep. 

Zoek hiaten: Spot gaten in de markt en pas je aanbod hierop aan. 

Investeer in je team: Stel een geweldig team samen dat 100% gaat voor perfectie en klanttevredenheid. 

Toevoeging ‘’Kitchen Connect’’

Met het gebruik van Keukenschermen optimaliseer je het proces waar QSR’s en klanten om vragen.

Denk hierbij aan de volgende zaken die eerder in de blog worden genoemd;

Snelheid & Gemak

Door het werken met keukenschermen hoef je minder bezig te zijn met het managen van de bestellingen. Dit zorgt voor meer snelheid in het proces, waardoor de klant snel en efficiënt wordt geholpen.

Door slimme oplossingen zoals optellingen en timing van gerechten, kan het personeel dezelfde hoeveelheid bestellingen makkelijker en sneller afhandelen.

Dit zorgt voor meer rust en overzicht bij het personeel. Uiteindelijk resulteert dit in een kortere wachttijd voor de gast.

Duurzaamheid

De maatschappij roept om duurzaamheid, zo ook de QSR’s. Door het gebruik van keukenschermen kan er meer papierloos worden gewerkt, wat betekent dat er minder papier wordt verspild. Misschien nog belangrijker is het zorgen voor je personeel, het werken met keukenschermen levert een stuk minder stress op, het systeem managed voor jou!

Inzicht door data

Het creëren van data en zorgen voor inzicht is een belangrijke factor. Door keukenschermen toe te voegen aan je workflow, krijg je inzicht in je gemiddelde ticket tijd, van bestelling tot het afhalen van de bestelling door de klant.

Tijds Inzichten zijn zelfs per product zichtbaar, door deze data kan je ervoor zorgen dat de wachttijden worden gereduceerd, iets wat elke QSR wenst.

Maak snelle en slimme beslissingen op basis van de actuele data, gecombineerd met data uit het verleden.

Communicatie

Wij zien een trend in het gebruik van keukenschermen, vaak is dit een schakel die wordt toegevoegd waarbij het plaatje compleet wordt gemaakt. Het verbetert de gastbeleving door een betere mogelijkheid qua communicatie, van bijv de wachttijd of zelfs de actuele bestelling van een gast.

Standaardiseren van de workflow

QSR’s zijn vaak keten georiënteerd, en streven een gestandaardiseerde workflow na om de efficientie en de kwalitiet van het merk te waarborgen. Door keukenschermen toetevoegen aan je QSR workflow kan je inzichten en data van verschillende locaties met elkaar vergelijken, een keten kan hierin nog sneller de trends en veranderingen ontdekken.