‹ Terug

Waarom restaurants QR-codes zouden moeten gebruiken

Door Jenny Westerberg, 28 aug 2020

Blijf lezen - 3 minuten leestijd

Klein of groot, elk restaurant is momenteel op zoek naar een manier om zijn klanten een contactloos restaurantbezoek te bieden. Een populaire oplossing daarvoor is de Quick Response code, beter bekend als de QR-code. Het systeem bestaat al een tijdje, maar kan sinds COVID-19 op hernieuwde belangstelling rekenen.

In principe werkt een QR-code net zoals een barcode in de supermarkt, alleen gebruik je je smartphone om de code te scannen. Als je telefoon de code scant, vertaalt hij de informatie naar een link die naar een website of PDF leidt. Deze gebruiksvriendelijke technologie opent de deur naar een waaier aan mogelijkheden voor restaurants.

 

Digitaal menu via een QR-code

Onderzoek toont aan dat het coronavirus wel 2-3 dagen kan overleven op een oppervlak. Om de verspreiding van het virus via materiële menu’s te voorkomen, kun je QR-codes gebruiken om je gasten naar een digitaal menu te leiden. Je hebt dit waarschijnlijk al bij bepaalde restaurants gezien, bijvoorbeeld met geprinte QR-codes op de tafels. Er zijn vele stijlvolle manieren om deze oplossing in te zetten, dus het gebruik ervan is geschikt voor zowel fastfood- als gastronomische restaurants.

Nog een voordeel van het gebruik van een digitaal menu is dat je het menu kunt aanpassen wanneer je maar wilt. De aanpassingen worden meteen doorgevoerd. Digitale menu’s worden waarschijnlijk het nieuwe normaal en vormen een goede start voor restaurants die aan hun digitale transformatie willen beginnen. Als je je nog niet hebt verdiept in deze optie, is dit het moment om dat wel te gaan doen.

 

Contactloos bestellen en betalen met een QR-code

Naast een digitaal menu kun je met QR-codes ook de mogelijkheid bieden om online te bestellen en te betalen. Wij verwachten dat klanten binnenkort zullen vragen of ze naast het inkijken van het menu ook online kunnen bestellen. Het is namelijk gemakkelijker en veiliger voor je gasten om hun eten te bestellen en ervoor te betalen met hun eigen gsm dan dat ze een betaalterminal of contant geld moeten aanraken.

Deze mogelijkheden kunnen als extra optie worden aangeboden, maar je kunt ze ook in je hele restaurant doorvoeren. Veel van onze klanten gebruiken digitale bestel- en betaalopties op hun terrassen en aan de bar. Sommigen van hen waren bezorgd dat hun klanten deze nieuwe manier van bestellen niet fijn zouden vinden, maar het wordt inmiddels door verschillende generaties juist heel goed opgepakt.

Bovendien hebben restaurants ook de mogelijkheid om hun online en fysieke service beide in te zetten, en zo het beste van twee werelden te combineren. Je klant kan bijvoorbeeld eerst het digitale menu lezen, daarna zijn bestelling doorgeven aan een bediende, en vervolgens betalen via een QR-code op zijn kassabon. Er zijn dus meerdere manieren om QR-codes en nieuwe technologie op jouw diensten toe te passen.

Interesse? Je kunt hier meer lezen over onze oplossingen en hoe we je verder kunnen ondersteunen. 

 

Gebruiksgemak

De populariteit van QR-codes heeft te maken met het feit dat ze zo gemakkelijk zijn. De meeste smartphones hebben een QR-lezer ingebouwd in hun camera. Je hoeft de camerafunctie maar te openen en deze op een leesbare QR-code te richten, en je wordt al meteen doorgestuurd naar je digitale bestemming. Veel gemakkelijker kan het niet.

 

Extra inkomstenstroom

Om een extra inkomstenstroom te genereren, kunnen restaurants ook hun merkgerelateerde koopwaar promoten via QR-codes. Het gebruik is net zoals dat bij het online bestellen van gerechten, alleen laat je hierbij de artikelen zien die je verkoopt. Nu de inkomsten van restaurants vanwege social distancing en lockdowns aanzienlijk verminderd zijn, is het cruciaal om nieuwe inkomstenbronnen aan te boren.

 

We helpen jou en je restaurant graag, dus neem gerust contact op met mij of een van mijn collega’s.

 

 

Schrijf u in om steeds ons laatste nieuws te ontvangen