Eten doe je in eerste instantie met je ogen, dat weten we al generaties lang. Maar eigenlijk eten we met al onze zintuigen, zelfs met ons gehoor. Daarom is het misschien niet zo gek dat Instagram wordt gezien als een echte gamechanger als het op naamsbekendheid aankomt. Voor restaurants is dit een geweldige kans, en de horecasector is mogelijk de meest geschikte sector om zijn voordeel te halen uit de 300 miljoen Instagram-gebruikers. Maar hoe doe je dat het best?
Instagram is op dit moment het snelst groeiende socialmediaplatform. Als je erover nadenkt, is dat ook niet zo gek.
Wist je dat het oorspronkelijke idee voor Instagram was om een app te creëren waarmee gebruikers hun locatie konden delen? De twee bedenkers realiseerden zich echter al snel dat hun idee erg veel op dat van andere marktspelers leek en besloten daarna dat alle communicatie in hun app op basis van foto’s zou gebeuren. Alleen foto’s. Functionaliteiten die niet strookten met dit nieuwe idee werden verwijderd, en de applicatie kreeg een nieuwe naam – Instagram. Een samenvoeging van instant en telegram.
Instagram ging live in 2010 en had binnen de eerste twee maanden al meer dan 1 miljoen gebruikers. Sinds 2012 is de app in handen van Facebook.
Er worden dagelijks grote hoeveelheden data gedeeld via de Instagram-app. Hieronder vind je een aantal leuke weetjes:
Wat betekent dit voor jou? Als je gasten foto’s posten van jouw gerechten of restaurant, levert dit je gratis publiciteit op. Ontzettend belangrijk dus.
Heb je je weleens afgevraagd waarom geen enkele Starbucks-medewerker je naam goed kan schrijven? Zelfs niet als je het voor ze spelt? Het antwoord is simpel: er werd ze geleerd dat ze je naam verkeerd moeten spellen.
Het brengt mensen niet alleen aan het lachen, ze nemen er ook een foto van en posten die op hun social media. Het Starbucks-logo doet andere mensen vervolgens aan dat merk denken en lokt ze naar de dichtstbijzijnde vestiging. Geniaal. Gratis publiciteit op z’n best: kosteloos, spontaan, en overtuigend omdat het door tevreden klanten wordt gedeeld.
“Instagram zal ons nieuwe klanten bezorgen. Maar je wilt ook dat klanten terugkomen. Het moet goed zijn.” – CORY NG, eigenaar Milk & Cream Cereal Bar in New York City
Wie is het meest geschikt om jouw social media te beheren? Jij beslist hierover, maar wees voorzichtig en geef niet zomaar alle personeelsleden toegang.
Is er een marketingafdeling? Super. Laat hen een socialmediastrategie uitschrijven en bekijk zelf elke post voordat hij gepubliceerd wordt. Heb je geen marketingafdeling, kies dan één of een aantal medewerkers die het willen doen, goede foto’s kunnen maken en je boodschap effectief kunnen overbrengen.
Post vaak! Elke dag, als het even kan. Heb je niet genoeg tijd om elke dag iets te posten, doe dan je best om minstens wekelijks iets te delen. Dat kan van alles zijn, van items op het menu tot nieuws, restaurantupdates of nieuwe drankjes op de kaart. Wees creatief en maak er iets leuks van!
Volgens onderzoek van The Independent geeft 30% van de restaurantbezoekers aan dat ze een restaurant niet zouden bezoeken als de Instagram-account maar weinig up-to-date is. Daarbij moeten we vermelden dat ‘up-to-date’ verder gaat dan alleen posts. Denk bijvoorbeeld aan foto’s die door een gast werden getagd met een locatie of accountnaam, of foto’s met een hashtag die met je restaurant te maken hebben.
Als restaurantbezoekers vertrouwen we vaak op de mening van anderen als we de plek en het aanbod met eigen ogen kunnen zien.
Tien jaar geleden, toen social media pas net hun intrede deden in ons leven, was het niet normaal om een foto van je eten te nemen voordat je het opat. Waarom zou je ooit een foto van je eten willen? Vandaag is het de norm. En het is zelfs best belangrijk voor generaties zoals de millennials (en natuurlijk de volgende generaties).
Vandaag kan Instagram gebruikt worden om te beslissen welk restaurant een bezoekje waard is, wat je gaat bestellen als je er eenmaal bent, en welk drankje je als eerste wilt proberen. Veel van het ‘vooronderzoek’ wordt via Instagram gedaan, door foto’s te bestuderen en de bijbehorende tekst te lezen, nog lang voordat het eigenlijke bezoek plaatsvindt.
Volgens onderzoek dat werd uitgevoerd door customer intelligence-bureau Maru/Matchbox neemt 69% van de ondervraagden een of meer foto’s van hun eten voordat ze het opeten. Dit motiveert restauranthouders om creatief te zijn en nieuwe ideeën uit te proberen bij het dresseren van borden.
“De druk om ‘Insta-worthy’ te zijn heeft veel restauranthouders ertoe aangezet om hun menu en interieur te veranderen en zo hun fotominnende gasten beter te kunnen bedienen.” – VERONICA AN
Instagram is al jaren het epicentrum van trends op het vlak van eten en drinken. Natuurlijk doen alle details er dan toe. Zelfs de ruimte moet de look en feel van je concept overdragen. Hoewel er geen pasklare oplossing is om dit in de praktijk te brengen, kan de oplossing zo simpel zijn als een bedrukte tegelvloer, een muur van rollen toiletpapier in de toiletten of een mooie muur met je logo waar mensen een foto kunnen maken. Die kleine dingetjes waarmee je (op een positieve manier) opvalt zullen de gratis publiciteitstrein sneller en sneller doen gaan.
Instagram helpt niet alleen om nieuwe en terugkerende klanten aan te trekken, er zijn nog meer redenen waarom je Instagram in je marketingstrategie zou moeten opnemen.
Is er iemand binnen jouw branche die meer gasten aantrekt dan de rest? Wat doen zij dan anders? Het dresseren? Hebben ze veel volgers? Worden ze getagd door hun gasten? Of is er iemand anders, in een andere branche, die iets heel slims doet waar jij inspiratie uit kunt halen?
Door regelmatig naar de foto’s te kijken die door jouw klanten gepost worden en waarin je account (of locatie) getagd wordt, kun je snel onregelmatigheden zien in het dresseren van de borden en in de bediening.