‹ Terug

Waarom gezond eten binnenkort op bijna elk menu staat

Door Jenny Westerberg, 6 apr 2022

Blijf lezen - 2 minuten leestijd

Door de pandemie zijn we ons bewuster geworden van het belang van gezondheid en welzijn en willen we meer dan ooit weten wat we precies eten en waar dat eten vandaan komt. Wij voorspellen dat die trend van gezond eten ook dit jaar doorzet. Traditionele restaurants, fastfoodzaken en zelfs bezorgkeukens bieden inmiddels standaard een aantal gezonde maaltijden aan. Die cijfers zullen alleen maar toenemen dit jaar.


Vraag naar voedzaam eten voor lichaam en geest

Nu de trend van gezond eten steeds meer vaart krijgt, verwachten we dat er meer vraag komt naar restaurants die eten serveren dat goed is voor lichaam en geest. Restaurants die eten serveren dat boordevol voedingsstoffen zit, zoals prebiotica en probiotica voor een gezonde darmflora, zuivelvervangers of superfoods die je hersenactiviteit een boost geven, zullen sneller terugkerende klanten aan zich binden. Doordat ze de voordelen van deze ingrediënten kunnen inzetten om hun menu te promoten, trekken ze meer bezoekers aan.


Honger naar gerechten op plantaardige basis

De laatste zes jaar heeft het veganisme een enorme opmars gemaakt en de VN voorspelt zelfs dat er vandaag de dag ongeveer 79 miljoen mensen vegan zijn. Een groeiende honger naar plantaardig eten zorgt ervoor dat meer en meer restaurants ervoor kiezen om hun vleesaanbod te beperken. Neem bijvoorbeeld de internationale restaurantketen Wagamama, die recent aankondigde dat 50% van hun menu inmiddels veganistisch is.

Ook fastfoodketens voorzien vegan opties op hun menu zodat ze een bredere groep klanten kunnen aanspreken. Veganistisch eten zal een grote trend blijven in 2022 en een belangrijke toevoeging zijn voor restauranthouders die hun aanbod willen verbreden.


Gasten kiezen een restaurant op basis van hun dieet

Hoewel veganistisch eten populairder wordt, zullen mensen dit jaar nog steeds vlees blijven eten. Er is immers ook een groeiende trend richting flexitarisch eten. Flexitariërs beperken hun consumptie van vlees, zuivel en eieren zonder deze ingrediënten volledig uit hun dieet te halen en verwachten dat het vlees dat ze wel eten in elk geval van betere kwaliteit is. Daarnaast verwachten consumenten meer transparantie over wat ze eten en waar het vandaan komt.


Vers, seizoensgebonden eten

In 2022 zullen klanten steeds vaker op zoek gaan naar een restaurant dat versproducten van lokale afkomst serveert. Ingrediënten kopen via plaatselijke boerderijen is een trend die blijft toenemen. Het is zelfs een slimme stap gezien de huidige toeleveringsproblemen in de wereld. Lokaal inkopen bespaart je de leveringskosten van internationale producten en garandeert je de meest verse kwaliteit. De ingrediënten zijn immers niet ingevroren om hun houdbaarheid te verlengen.

 

Lees het volledige Trendrapport, waarin we ook dieper ingaan op de volgende trends:

  • Technologie voor restaurants – de digitale golf komt eraan
  • Klantbeleving – pop-uprestaurants en nog veel meer
  • Een restaurant in het nieuwe normaal runnen
  • Je restaurant slim financieren in 2022
Download Trendrapport 

 

Schrijf u in om steeds ons laatste nieuws te ontvangen