‹ Terug

Tafelschuimers in de horeca: een terugkerend probleem en hoe dit te voorkomen

Door Louise Harvig Olsmar, 10 jul 2024

Blijf lezen - 3 minuten leestijd

Tafelschuimers, ofwel klanten die zonder te betalen een horecazaak verlaten, vormen een groeiend probleem voor de horeca. Recentelijk kwamen twee beruchte tafelschuimers weer in het nieuws: Nadine W. en Bart V. Beide individuen hebben een lange geschiedenis van onbetaalde rekeningen en veroorzaken aanzienlijke financiële schade aan horecazaken. Dit artikel bespreekt hun cases en geeft tips aan horecaondernemers om tafelschuimers te voorkomen.

De Zaak Nadine W.

Nadine W., ook wel bekend als de 'schrik van de kusthoreca', heeft sinds het najaar van 2018 al 144 keer zonder te betalen gegeten in horecazaken aan de Belgische kust. Ondanks haar lange strafblad bleef de politie machteloos, omdat afzetterij in België niet leidt tot onmiddellijke aanhouding. Hierdoor kon ze haar praktijken jarenlang voortzetten zonder serieuze consequenties, totdat ze uiteindelijk in juli 2019 werd opgesloten voor een totaal van 2,5 jaar. Na haar vrijlating op 15 maart 2024 sloeg ze al snel opnieuw toe in Oostende, wat leidde tot nieuwe aanklachten en mogelijk een nieuwe celstraf.

De Zaak Bart V.

Bart V., een andere bekende tafelschuimer, heeft een vergelijkbaar gedragspatroon vertoond. Hij is actief in verschillende Vlaamse steden en heeft een spoor van onbetaalde rekeningen achtergelaten in onder andere Kortrijk, Zwijndrecht en Sint-Niklaas. Hij opereert door enkele drankjes en maaltijden te bestellen en vervolgens excuses te verzinnen om niet te betalen, zoals zijn bankkaart kwijt zijn. Ondanks herhaalde arrestaties blijft hij zijn praktijken voortzetten, mede door zijn mentale problemen en de wettelijke beperkingen rondom de vervolging van flessentrekkerij.

Impact op de Horeca

De financiële schade door tafelschuimers is vaak groot, zeker wanneer het om terugkerende incidenten gaat. Horecaondernemers verliezen niet alleen geld, maar ook vertrouwen in hun klanten. Daarnaast kunnen de transactiekosten van frequent afrekenen oplopen, wat een extra last vormt voor de uitbaters.

blogg-bild Karma Trivec

Hoe Tafelschuimers te Voorkomen

 

  1. Kaart als garantie: Gebruik systemen zoals Zenchef waarbij klanten bij het reserveren hun kaartgegevens moeten invoeren als garantie. Dit kan helpen om bij no-shows of niet-betalingen toch een compensatie te krijgen.

  2. Reserveringssystemen: Maak gebruik van geautomatiseerde reserveringssystemen die herinneringen sturen en annuleringen tijdig doorgeven. Hierdoor kunnen tafels snel opnieuw bezet worden bij annuleringen.

 

  1. Directe betaling: Overweeg om klanten direct na het bestellen te laten betalen, zeker bij grotere bestellingen. Dit kan via mobiele betaalterminals om de transactiekosten te minimaliseren.

 

  1. Juridische actie: Hoewel het moeilijk kan zijn, start een juridische procedure via het vredegerecht om onbetaalde rekeningen te verhalen. Dit kan vooral effectief zijn als er ook eten genuttigd is naast drankjes.

Conclusie

Tafelschuimers zoals Nadine W. en Bart V. vormen een groot probleem voor de horeca, maar met de juiste maatregelen kunnen ondernemers hun verliezen minimaliseren. Het is belangrijk om preventieve stappen te nemen en goed op de hoogte te zijn van juridische mogelijkheden om de schade te beperken. Door samen te werken en informatie te delen kunnen horecaondernemers zich beter wapenen tegen deze vorm van fraude.

Integraties

Ontdek het ecosysteem van partnerintegraties van Trivec