‹ Terug

Hoe kunnen restaurants geld besparen en winstmarges verhogen?

Door Louise Harvig Olsmar, 16 mei 2023

Blijf lezen - 3 minuten leestijd

Gezien de kleine winstmarges in de restaurantbranche is er weinig ruimte voor fouten. Naast kosten besparen door het evalueren van je recepten, het beheren van de voorraad en het meten van voedselverspilling zijn dit nog enkel manier om kosten te besparen:

Verlaag de foodcost van je gerechten

In tegenstelling tot vaste kosten zoals huur, kun je de kosten van ingrediënten verlagen als de foodcost te hoog is. Evalueer je recepten om te zien of goedkopere ingrediënten net zo lekker zijn. Werk samen met je leveranciers om goedkopere alternatieven te vinden en te onderhandelen over betere prijzen. Betrek ook je personeel bij de inspanningen om kosten te besparen. Als klanten bepaalde gerechten niet volledig opeten, laat je chef-kok dan de portiegroottes verkleinen. Portiecontrole introduceren helpt restaurants hun hoeveelheden te beheren: geef een consistente hoeveelheid bij elke bestelling, verspilling wordt geminimaliseerd en kosten worden beheerst.

Er zijn verschillende maatregelen voor portiecontrole die restaurants kunnen implementeren, waaronder:

  • Gestandaardiseerde porties: Het vaststellen van consistente groottes voor gerechten, zoals een bepaald aantal gram vlees of een bepaald aantal stuks bij voorgerechten.
  • Het gebruik van hulpmiddelen: Dit kan het gebruik van portiescheppen, maatbekers en weegschalen omvatten om ervoor te zorgen dat elke portie dezelfde grootte heeft.
  • Personeel trainen: Het personeel kan worden getraind om nauwkeurig porties te meten en te serveren, en zo te voorkomen dat ze klanten te veel serveren.

Voorraadbeheer voor restaurants

Om goed voorraadbeheer te kunnen doen, is het vereist om te weten hoeveel ingrediënten nodig zijn in welk gerecht. Dit houdt in dat het weten van de kosten van de ingrediënten en de nodige hoeveelheden noodzakelijk is om correcte voorraadniveaus te bepalen, zonder te moeten inboeten aan de vraag van klanten. Als de voedselkosten buitensporig hoog zijn, kan dit erop wijzen dat het restaurant te veel voorraad inkoopt, wat opnieuw leidt tot voedselverspilling en onnodige kosten. Daarentegen leidt een te lage voorraad tot tekorten en gemiste verkoopkansen.

Menu-engineering

Beoordeel regelmatig je menukaart en bepaal welke items je wil behouden en welke je wil schrappen, ook wel bekend als menu-engineering. Evalueer elk menu-item op basis van populariteit en winstgevendheid. Dit is sterk verbonden met kostenbesparing en portiecontrole. Verwijder items die zowel onpopulair als niet-winstgevend zijn. Als klanten echter fan zijn van een gerecht met dure ingrediënten, overweeg dan om het recept aan te passen of de prijs te verhogen.

Meet voedselverspilling

Het verminderen van (voedsel)verspilling is een effectieve manier om geld te besparen. Sommige restaurants koppelen hun systemen aan een app (bijvoorbeeld Generation Waste) die al het voedselafval per gast meet en weegt. Dit betekent dat alles wat terugkomt op de borden wordt gemeten en gewogen. Alles wat in restaurants wordt verkocht, wordt geregistreerd en verrekend met de voorraadstand.

Dit betekent dat restaurants nooit te veel bestellen en altijd inkoop koppelen aan verkoop. Ze kunnen zwart op wit zien hoeveel voedselverspilling ze per dag en per gast hebben en er wordt actief gewerkt aan het verminderen van verspilling. 

Aanbeveling van speciale gerechten

Promoot speciale gerechten om overtollige voorraad te verkopen, nieuwe recepten te testen en ingrediënten die je over hebt te gebruiken om zo verspilling te voorkomen en de winst te verhogen. Speciale gerechten creëren een gevoel van urgentie bij klanten, aangezien het tijdelijke aanbiedingen zijn. Probeer speciale gerechten te creëren met een hoge winstmarge en onthoud dat speciale gerechten van dag tot dag kunnen verschillen.

Beloon vaste klanten

Implementeer een loyaltyprogramma om waardering te tonen aan vaste klanten. Dit programma kan beloningen of punten omvatten op basis van het bedrag dat in het restaurant wordt besteed, wat kan leiden tot gratis producten of prijzen. Beloningsprogramma's moedigen klanten aan om vaker langs te komen. Trivec integreert gemakkelijk met loyaliteitsprogramma's. Lees meer over het Trivec ecosysteem van integraties.

 

Abonneren op ons nieuws

Ontvang elke maand het laatste nieuws rechtstreeks in uw inbox!