Je bedrijfscijfers zijn belangrijker dan ooit

Geschreven door Louise Harvig Olsmar | 01 jul 2024

Wist je dat cijfers tegenwoordig echt het verschil kunnen maken? Vooral in de horecasector, waar je winstgevendheid vaak sterk afhangt van de manier waarop je met die cijfers omgaat. Er zijn helaas nog heel wat restauranthouders die hun zaak zonder professioneel businessplan runnen en daarmee ook niet kijken naar hun key performance indicators (KPI’s).


Ze vertrouwen op verouderde managementtechnieken die vandaag de dag niet meer voldoende zijn om een restaurant met de tijd mee te krijgen. Wat doen ze beter wel? Zich de mindset van een businessprofessional aanmeten en hun KPI’s strak opvolgen. Door die goed te monitoren en te analyseren, doe je waardevolle inzichten op en kun je strategische beslissingen nemen die je zaak winstgevend houden. Hieronder geven we alvast een aantal KPI’s mee die elke restauranthouder zou moeten opvolgen, hoewel er – afhankelijk van je specifieke deelsector or markt – mogelijk ook andere indicatoren meespelen.

 

Dagelijkse KPI’s: 

Dagverkoop, gemiddelde transactiewaarde, binnenkomende klanten, aantal bediende tafels, personeelskosten, afval en verspilling.

 

Wekelijkse KPI’s: 

Wekelijkse verkoopevolutie, menukeuzes, klantenfeedback, voorraadbeheer, personeelsprestaties en aantal reserveringen.

 

Maandelijkse KPI’s: 
Maandelijkse verkoopevolutie, brutowinstmarge, kosten verkochte goederen, percentage arbeidskosten, klantbehoud, operationele uitgaven en nettowinst. 
 
En wat kun jij doen? Om al deze cijfers op een efficiënte manier te beheren, raden we je aan om je kassasysteem te integreren met operationele modules voor personeelsbeheer, voorraadbeheer, boekhouding en loyaliteitsprogramma's. Die integraties maken het je een pak gemakkelijker. Ze creëren een helder overzicht van je bedrijfsactiviteiten, verminderen de administratieve last en helpen je om nog betere keuzes te maken. Trivec heeft een krachtig ecosysteem van partners opgebouwd, waardoor restaurants bij ons vrijwel alle soorten integraties kunnen krijgen. Onze samenwerking met Kung Carls Restauranger & Barer in Stockholm is daar een mooi voorbeeld van. Zij waren op zoek naar een betrouwbare partner met een uitgebreid productportfolio en vonden die partner in Trivec.