In 10 stappen naar een digitaal restaurant

Geschreven door Louise Harvig Olsmar | 20 jan 2022

Met een businessplan kun je je zaak uitbouwen of potentiële investeerders of partners van je ideeën overtuigen. Een businessplan werpt een blik op mogelijke foodconcepten of investeringen. Het zorgt er tegelijkertijd voor dat de doelstellingen van het restaurant duidelijk zijn voor het personeel zodat zij zich betrokken voelen.

Een businessplan maakt het gemakkelijker om je zaak te omschrijven aan anderen, zowel aan je personeel als aan partners. Zo’n plan kan op verschillende manieren geschreven worden, maar moet altijd een omschrijving van je klanten, een basisidee en een bedrijfsmodel omvatten.

De inhoud van een businessplan

Of je nu een restaurant met tafelbediening, een dansclub of een fastfoodketen runt, je hebt een businessplan nodig. Het uitschrijven van een businessplan draait om het concreet maken van ideeën en het ontwikkelen van strategieën die je dichter bij je doel brengen. Maar het gaat ook om het vermijden van valkuilen en het minimaliseren van risico’s en geeft je een overzicht van jouw bedrijfsvoering.

Voor de eerste keer een businessplan opstellen lijkt misschien een uitdaging. Maar zo lang je zelf een duidelijk beeld hebt van jouw zaak, is het niet zo ingewikkeld. Een goed businessplan moet makkelijk leesbaar en eenvoudig zijn, gedetailleerd maar niet onnodig lang. Zorg ervoor dat het in elk geval jouw concept, visie, aanbod, marktanalyse en prognoses bevat. Houd bij het schrijven je doelgroep in gedachten: iedereen die in jouw sector werkt, van investeerders tot personeel.

Het is wellicht een goed idee om te beginnen met een korte samenvatting, want dat is de eerste informatie waar potentiële investeerders naar kijken.

Maak een businessplan voor restaurant.

Breng je businessplan tot leven

Een businessplan is niet statisch. De wereld verandert constant en het is cruciaal dat je businessplan op hetzelfde tempo mee verandert om succesvol te kunnen zijn. Belangrijk onderdeel van het opstellen van een businessplan is om naar de concurrentie te kijken en te bepalen welke onderscheidende kwaliteiten jij hebt, bijvoorbeeld door sectoranalyses en marktonderzoeken te lezen. Te veel achtergrondinformatie bestaat niet, zelfs als die informatie uiteindelijk niet in het eindproduct terugkomt. Kijk goed naar succesvolle concepten en pas die aan naar jouw eigen idee.

Budget en investeringen

Met een businessplan heb je een beter overzicht van je opstartkosten, operationele kosten en de minimale winst die je nodig zult hebben. Als je een restaurant opstart, bedenk dan dat het budget voor de inkomsten en uitgaven van het eerste jaar een opsomming vormt van jouw financiële noden. En dat is precies waar potentiële investeerders, leningverstrekkers of partners het meest naar zullen kijken. Voor wie een restaurant wil uitbouwen is het altijd een goed idee om nieuwe ideeën en investeringen in het businessplan op te nemen. Zo ziet ook je personeel dat er nieuwe investeringen worden gedaan en dat de zaak groeit.

Meer informatie? Lees ons artikel hierover en download onze Business Plan Template.