‹ Terug

Enkele aandachtspunten voor wie een eigen restaurant opent

Door Trivec, 02 dec 2019

Blijf lezen - 4 minuten leestijd

Open jij binnenkort je eigen restaurant? Of heb je plannen in die richting? Proficiat! Horecaondernemer worden en blijven is een uitdagende maar fascinerende bezigheid. In de horeca is het hard werken maar de voldoening is minstens even groot.

Als toekomstig restauranthouder heb je natuurlijk al een concept in je hoofd of op papier gezet. Misschien heb je al je droomlocatie gevonden en een goed uitgekiende menukaart ontwikkeld. Wie een eigen restaurant opent, heeft echter ook andere struikelblokken te overwinnen. In dit artikel ontdek je een aantal punten die je zeker voldoende aandacht moet schenken wanneer je een eigen restaurant opent.

 

Vergunningen: even op je tanden bijten

Wie in België een zaak start, krijgt een hele administratieve papiermolen te verwerken. Voor wie een restaurant opent, komen daar nog eens een pak vergunningen bij.

Afhankelijk van de situatie zijn er heel wat administratieve procedures en horecavergunningen waar je mogelijks rekening mee moet houden:

 • De oprichting van een vennootschap: vraag een ondernemingsnummer aan, sluit je aan bij een sociaal secretariaat en registreer je ondernemingsnummer ook bij een BTW-kantoor.
 • Voedingsmiddelenvergunning: de registratie bij het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) is verplicht voor iedere zaak die met eten in aanraking komt. Registreren kan eenvoudig online.
 • Moraliteitsattest: een attest dat bevestigt dat de aanvrager een goed en zedelijk gedrag heeft en dus sterke dranken mag schenken. Vraag het moraliteitsattest aan in de gemeente waar je bent ingeschreven als burger.
 • Vergunning voor sterke dranken: wie alleen bier en wijn schenkt, heeft genoeg aan een vergunning voor ‘gegiste dranken’. Wie ook sterke dranken zoals whisky en cognac schenkt, moet ook een specifieke vergunning voor sterke dranken aanvragen bij de gemeente waar je restaurant is gevestigd.
 • Brandweerattest: het pand waarin je restaurant zich bevindt moet voldoen aan enkele voorwaarden inzake brandveiligheid.
 • SABAM (Belgische auteursmaatschappij): voor wie muziek afspeelt in het restaurant.
 • Milieuvergunning: aan te vragen via de gemeente.
 • Vergunning voor afwijkende openingsuren: ook aan te vragen via de gemeente.
 • Vergunning voor een terras: ook aan te vragen via de gemeente.

Op de website van de Vlaamse overheid vind je meer details over de verschillende mogelijke vergunningen.

 

Personeel: wees voorbereid op grote drukte

Het zou zo maar eventjes kunnen dat je restaurant meteen een schot in de roos is en iedere dag volledig vol zit. In dat geval kan je een extra paar handen wel gebruiken. Maar waar vind je snel geschikt personeel? In de horeca is het sowieso al moeilijk om goede werkkrachten te vinden, laat staan om een personeelstekort tijdens piekmomenten last-minute op te lossen.

Je kan dus best je voorzorgen nemen vooraleer je restaurant opengaat. Denk maar aan de volgende pistes:

 • Spreek een HR-consultant aan die gespecialiseerd is in horecapersoneel.
 • Registreer je bij job- en opdrachtplatforms en leg alvast contacten, al is het in eerste instantie om een werfreserve aan te leggen.
 • Laat potentiële kandidaten al langskomen in je zaak vóór de opening, dat schept een band.

Wees daarnaast goed op de hoogte van de wettelijke regels op het vlak van arbeid (vakantieregeling, uren, overuren, enz.) en loon in de horeca. Bepaal ook welk werkstatuut het beste bij jouw restaurant past: vaste medewerkers, voltijds of deeltijds, flexi-job, studenten, zelfstandigen, enz. of een combinatie van verschillende statuten.

 

Inrichting en decoratie

De menukaart en de bereiding van je gerechten zijn de bouwstenen van een goed draaiend restaurant. Maar het oog wil ook wat! Besteed dus voldoende tijd en voorzie voldoende middelen voor de inrichting en de decoratie in je restaurant. Maak een gedetailleerd lijstje op van alles wat je nodig hebt, tot aan de kleine kaarsenhouders voor op de tafels.

Houd hierbij ook rekening met de praktische kant van je inrichting. Houd gangpaden breed en zonder obstakels en voorzie onderhoudsvriendelijke meubels.

Tip: sluit een deal met een lokale meubel- en/of decoratiewinkel. Misschien kan zo’n zaak je wat spullen in consignatie geven in ruil voor reclame. Ondertussen bestaan er ook oplossingen waarbij je als restaurant meubels kan huren. Zo heeft de bekende Belgische meubelmaker Marie’s Corner recent de dienst MC Rent op poten gezet.

 

Online aanwezigheid

Potentiële klanten moeten je restaurant niet alleen fysiek maar ook online vinden. Steek voldoende tijd, energie en budget in een mooie en praktische website. Zet (een deel van) je menu online zodat mensen op voorhand alvast kunnen starten met kiezen en... watertanden. Maak het je klanten ook gemakkelijk door online hun tafel of zelfs (afhaal)bestelling te kunnen reserveren. Implementeer hiervoor eventueel een speciale online reservatietool waarbij gasten zelf hun tijdslot en zelfs favoriete tafel kunnen kiezen.

Durf als restaurant ook online te adverteren. Gebruik daarnaast tools zoals Google Trends om te weten welke soorten voeding populair zijn en stem je menukaart hierop af.

 

Efficiënt kassasysteem, vlotte betalingen

In een succesvol restaurant is een efficiënt kassasysteem een basisvoorwaarde. Maak het jezelf gemakkelijk en laat je bijstaan door experts.

Trivec is marktleider in kassasystemen en systemen van barautomatisering voor de horeca. Trivec levert op maat gemaakte kassasystemen zodat alle kassahandelingen makkelijker en efficiënter verlopen. Alle horecabedrijven kunnen bij ons terecht: restaurants, bars, cafés, foodtrucks, hotels, enz.

Trivec is ook de partner bij uitstek voor advies rond de witte kassa en de integratie daarvan. Trivec biedt immers niet zomaar een kassasysteem aan, maar een compleet horeca managementsysteem dat helemaal wordt afgestemd op de noden en wensen van uw horecabedrijf. Op die manier koppel je als ondernemer het nodige aan het aangename.

Neem contact met ons op en samen bereiden we de opening van je restaurant tot in de puntjes voor.

 

Neem contact met ons op

Schrijf u in om steeds ons laatste nieuws te ontvangen