‹ Terug

Eindejaarsfeesten: ons advies voor een volgeboekt restaurant!

Door Lamia Souilah-Piuzzi, 16 nov 2022

Blijf lezen - 4 minuten leestijd

Het eindejaar nadert. Zodra de kerstdrukte voorbij is, ben jij weer bezig met de voorbereiding van de tafels voor het nieuwe jaar. De eindejaarsfeesten zijn hét moment om je zaak op de kaart te zetten. Wil je graag een volgeboekt restaurant in deze feestperiode? Dan komt ons advies van pas:

Een speciaal feestmenu

Mensen reserveren vaak in een restaurant wanneer ze zelf geen zin of tijd hebben om zich over het diner te bekommeren. Nu, tijdens de feestdagen verwachten gasten natuurlijk een feestmaaltijd. Je creëert dus maar beter een speciaal feestmenu voor deze bijzondere gelegenheid.

Bovendien is het voor jou veel makkelijker om een feestmenu aan een vaste prijs aan te bieden, met eventueel enkele varianten voor vegetariërs, vegans, intoleranties en allergieën. Op die manier moet je keukenpersoneel niet tientallen verschillende gerechten bereiden of dresseren. Daarnaast - als je restaurant volzet is - kan de zaalbediening vlot en snel gebeuren. Bestellingen zijn vlug geregeld en je kan klanten tegelijk bedienen.

Vanzelfsprekend staan er idealiter enkele producten en ingrediënten op het menu die gasten wel vaker eten tijdens de feesten, in functie van de regio en de beschikbaarheid. Denk dan aan oesters, foie gras, sint-jakobsnoten, escargots, gerookte zalm, eendenborst, champagne, degelijke wijn, enzovoorts. Die keuze maak je best goed op voorhand.

Je klanten verwachten immers originele en huisgemaakte recepten. En ze willen een gezellige tijd beleven met de familie of met vrienden. Bij de samenstelling van je menu heb je dus meerdere opties. Is je publiek op sociale media groot genoeg? Dan kan je hen vragen om te stemmen voor hun favoriete producten of gerechten!

Tot slot is het natuurlijk noodzakelijk om je recepten uit te testen. Vergeet niet om foto’s te nemen. Die helpen je ook bij onze volgende adviezen! Maar die foto’s kan je dus ook gebruiken om je feestmenu te tonen. Je hebt er zelfs geen grafisch ontwerper voor nodig. Met gratis software zoals Canva zet je zelf vlot een knap feestmenu op papier!

Promoot je menu

Reservaties gebeuren lang op voorhand, dus je moet je gerechten ook ruim vooraf bepalen. Zo heb je voldoende tijd om je menu te promoten.

  • Maak bijvoorbeeld mooie affiches voor je feestmenu en hang ze aan de ingang van je restaurant. Voorzie reclame voor het menu op elke tafel. Zo breng je vaste en nieuwe klanten alvast op de hoogte en kunnen ze tijdig reserveren.
    Maar dat is niet alles! Als je een volgeboekt restaurant wil, moet je het feestmenu ook via andere kanalen bekend maken.
  • Sociale media zoals Facebook en Instagram komen daarbij van pas. Verspreid dus ook hier je menu! Post foto’s van je gerechten en engageer je publiek om je zichtbaarheid te vergroten. Je kan zelfs een online wedstrijd organiseren!
  • Vraag je fans op Facebook en Instagram bijvoorbeeld om je menu te delen en je pagina te volgen om kans te maken op een eindejaarsdiner voor twee. Dit is een bijzonder budgetvriendelijke manier om meer zichtbaarheid te krijgen.
  • Je kan trouwens ook je menu op je website en andere platformen delen waar je zaak op te vinden is.

Voorraadstatus

Zodra je menu vastligt en je voldoende getest hebt, plaats je de nodige bestellingen. Je wil namelijk zeker zijn dat alles wat je nodig hebt nog in voorraad is. Het zou immers weinig professioneel ogen als een ingrediënt of product er niet is op de dagen dat je je feestmenu aanbiedt.

Software voor reservaties

Jij schrijft reservaties toch niet meer op met pen en papier? Het is veel makkelijker om je tafels te beheren met een software voor reservaties. En het is nóg beter als deze geïntegreerd is in je kassasysteem!

Een degelijk tafelreservatiesysteem is bovendien 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 beschikbaar. Zo kunnen je klanten reserveren wanneer ze maar willen. Dit is een zeer praktische oplossing, zeker als je weet dat volgens Zenchef 1 op de 5 reservaties tussen 22 u. en 10 u ‘s morgens gebeurt.

Verder laat een goede reservatiesoftware je ook toe om herinneringen uit te sturen. Op die manier vermijd je no-shows. Herinneringen via sms of e-mail zorgen er immers voor dat je klanten een reservatie niet vergeten of helpen hen eraan denken dat ze nog moeten annuleren indien er toch iets tussengekomen is. De software kan hen dan ook makkelijk een andere datum voorstellen.

Je klanten kunnen makkelijker zelf annuleren én jij maakt minder snel fouten. Want geef toe: dat kan wel eens gebeuren wanneer je telefonisch reservaties aanneemt tijdens een drukke service.

De ambiance en het thema van de avond

Wil je dat klanten tot diep in de nacht blijven plakken? Denk dan na hoe je deze service gaat aanbieden. Is enkel een diner voldoende voor jou? Of wil je klanten graag wat langer houden? Dan moet je hen weten te animeren voor de rest van de avond. Je kan bijvoorbeeld een muzikant, een dj of een band inhuren. Denk dan ook aan een dansvloer, waar je gasten zich op kunnen uitleven tot in de vroege uurtjes om het nieuwe jaar te vieren.

Vergeet ook niet om je zaak te decoreren in het gekozen thema. Al die elementen garanderen samen een perfecte avond!

Extra personeel inzetten

We moeten je er niet aan herinneren dat het moeilijke tijden zijn wat de aanwerving van personeel betreft, en dat geldt des te meer tijdens de feestdagen! De kans is namelijk groot dat heel wat medewerkers verlof vragen tijdens de eindejaarsperiode om op vakantie te gaan en/of de feesten met hun familie door te brengen. Je kan dus maar beter tijdig op zoek gaan naar extra personeel!

Deze adviezen vergroten je kansen op een volgeboekt restaurant voor eindejaar. Start dus tijdig met de voorbereidingen!

In 10 stappen naar een digitaal restaurant

Lees meer en download!

Schrijf u in om steeds ons laatste nieuws te ontvangen