‹ Terug

Een restaurant runnen in tijden van het nieuwe normaal

Door Jenny Westerberg, 23 jun 2022

Blijf lezen - 2 minuten leestijd

Het is inmiddels meer dan twee jaar geleden dat een aantal Europese landen hun eerste coronabesmettingen meldden. Twee jaar die waarschijnlijk de moeilijkste zijn geweest in de lange geschiedenis van de horecasector. De komende 12 maanden zullen ongetwijfeld bepaald worden door wat er zich in de laatste 24 maanden heeft afgespeeld – in positieve of negatieve zin.

De pandemie, hoe die zich ook verder zal ontwikkelen, speelt een belangrijke rol in de keuzes die restauranthouders moeten maken over personeel, veiligheid en hygiëne, het nieuwe normaal en de veranderende voorkeuren van hun gasten.


Restaurants openen hun deuren opnieuw

In de meeste landen was het niet mogelijk om tijdens de pandemie de restaurantdeuren te openen, waardoor er een enorme druk op de sector kwam te staan. Zodra de maatregelen versoepeld werden, kwamen er andere hindernissen op het handelspad van de restauranthouder. Nu veel landen weer bijna als vanouds functioneren onder de versoepelde maatregelen, is de problematische personeelsbezetting een uitdaging die we in 2022 aan moeten gaan. Veel restauranthouders zullen met personeelstekorten kampen vanwege besmettingen en de beschermende maatregelen.


Efficiënte automatisatie

Heel wat restaurants hebben hun sterke team aangevuld met efficiënte geautomatiseerde oplossingen. Hun klanten kunnen nu zelf een tafel reserveren, een menu inkijken, bestellen en betalen en zijn daarvoor niet afhankelijk van meerdere bedieningsmomenten. Een absolute redding voor restaurants die de deuren openden en meteen efficiënt wilden functioneren.Deze trend, die de klantbeleving vergroot en er tegelijkertijd voor zorgt dat een krappe personeelsbezetting geen effect heeft op de bediening, zal doorzetten in 2022.


Je gasten meerdere opties aanbieden

Voor wie dit jaar niet op locatie wil of kan komen eten, moeten restaurants directe, contactloze en veilige afhaal- en bezorgopties blijven aanbieden. Maar ook voor de mensen die wél in het restaurant komen eten moeten natuurlijk dezelfde hygiëne- en veiligheidsstandaarden gelden. We verwachten dat er nog altijd meer ruimte tussen de tafels zal zijn, minder barstoelen en zelfs nieuwe indelingen voor restaurants die een contactloze ervaring willen aanbieden. Meer aandacht voor gezondheid en veiligheid is een trend die voorlopig niet weg te denken is.


Veranderende gewoontes in de restaurantwereld

Door de hogere voedselprijzen en wereldwijde toeleveringsproblemen staat de rol van vers voedsel bovenaan de agenda dit jaar. Veel restaurants hebben de populariteit van hun afhaal- en bezorgdiensten zien toenemen, maar in 2022 zullen klanten weer terugkeren naar het fysieke restaurant – zij het met de nodige voorzichtigheid. Voor hen zullen gezonde maaltijden belangrijk zijn, zeker als ze de ongezondere lockdownperiode willen compenseren. Je gasten zijn op zoek naar de restaurantbeleving van weleer, maar met de veilige, contactloze, gezonde en vlotte bediening van nu.

Lees het volledige Trendrapport, waarin we ook de volgende trends onder de loep nemen:

  • Technologie: de digitale golf komt eraan
  • Gasten kiezen een restaurant op basis van hun dieet
  • Meer dan smaak: het belang van beleving voor je klanten
  • Een restaurant bekostigen in 2022

    Download het rapport 

Schrijf u in om steeds ons laatste nieuws te ontvangen