‹ Terug

Een restaurant bekostigen in 2022

Door Jenny Westerberg, 18 aug 2022

Blijf lezen - 2 minuten leestijd

Het traditionele restaurantconcept zal ook in 2022 blijven veranderen, nu de huurprijzen en financiële druk op horecazaken steeds zwaarder wegen en restauranthouders zich moeten aanpassen. Zo zullen pop-up-restaurants, foodtrucks en bezorgkeukens dit jaar nog altijd razend populair zijn in een sector die diverser is dan ooit.

Aanhoudende financiële druk

Volgens Forbes zouden we in 2022 minder nieuwe restaurants op de markt zien verschijnen nu de financiële druk van de pandemie nog sterk doorweegt op de sector. Sommige restaurants haalden het helaas niet en gingen kopje onder, andere moesten hun activiteiten beperken of veranderen om boven water te blijven. Dit jaar zal de sector een heuse strijd moeten leveren om terug op de rails te raken – en dat zal eerder een marathon zijn dan een sprint. De banken lenen bovendien minder snel geld uit, waardoor het moeilijker wordt om een nieuw restaurant te bekostigen.


Opportuniteiten voor investeerders

Het steeds groter groeiende aantal lege panden zet de deuren open voor investeerders die dit jaar naar een nieuwe opportuniteit op zoek zijn, zowel in de horecasector als daarbuiten. Foodhalls en bezorgkeukens zijn tijdens de pandemie populair geworden en we verwachten dat deze ook in 2022 leeg vastgoed verder opvullen.

Bezorgkeukens bieden een ideale uitweg voor kleine bedrijven, omdat ze een minimale bezetting nodig hebben en hun locatie minder van belang is. Hierdoor bespaart de uitbater geld op zowel personeel als huur. Volgens de statistieken op Statstia.com groeit de bezorgkeukenmarkt wereldwijd met verbluffende snelheid en is deze inmiddels zo’n 43,1 miljard dollar waard.


De trucs van foodtrucks

De horecasector krabbelt weer overeind. Wat we dit jaar mogen verwachten? Hoe dan ook een toename in foodtrucks. Combineer de lagere personeelskosten met de mobiliteit en kostenefficiëntie van een voertuig ten opzichte van een duur pand, en je weet meteen waarom ondernemers dit als een mooie kans beschouwen om actief te worden op de horecamarkt en om hun zaak vanuit meerdere locaties uit te baten. Foodtrucks bieden je bovendien ook de kans om een nieuwe doelgroep te bereiken.


Kiezen voor een landelijke locatie

Steeds meer chefkoks besluiten om hun restaurant van de stad naar het platteland te verhuizen. Daar worden ze toe gedreven door de hogere huurkosten, maar ook door het aantal mensen dat vaker van huis uit werkt. Dit jaar zullen we een aantal restaurants hun deuren zien openen op eerder landelijke locaties, waar ze genieten van een grote groep nieuwe klanten die het stadsleven achter zich hebben gelaten.

Lees ons volledige Trendrapport en kom ook meer te weten over andere trends zoals:

  • Technologie: de digitale golf komt eraan
  • Gasten kiezen een restaurant op basis van hun dieet
  • Meer dan lekker eten: het belang van beleving voor je klanten
  • Een restaurant runnen in tijden van het nieuwe normaal

Download het rapport 

Schrijf u in om steeds ons laatste nieuws te ontvangen