‹ Terug

Delivery services, een nieuwe kans voor de restaurantmarkt?

Door Anna-Sofia Jonsson, 13 feb 2020

Blijf lezen - 3 minuten leestijd

Je kan er in het huidige straatbeeld, vooral in steden, haast niet meer omheen kijken: de scooters met een speciale laadbak vol eten. Dit maakt deel uit van de food delivery services, waarbij mensen thuis eenvoudig hun eten online kunnen bestellen. Vervolgens wordt de maaltijd bij hun thuis geleverd door een koerier.

Hoe kunnen klassieke restaurants inspelen op deze trend? In dit artikel bespreken we de impact die delivery services hebben op de restaurantmarkt, en hoe jij als restauranthouder er helemaal mee van kan profiteren.

 

Delivery services: volledig in lijn met de tijdsgeest

In de restaurantmarkt verwijzen delivery services naar de dienst waarbij de klant thuis of op kantoor en vanop afstand zijn gerechten besteld (via een website of via een app) en die gerechten vervolgens thuis laat leveren. De klant krijgt hierbij een selectie van (fastfood)restaurants in de buurt voorgeschoteld alsook een menu met gerechten. Gebruikers kunnen hun bestelling opvolgen en soms zelfs het traject van de koerier live volgen. Snelheid en klantenervaring staan hier centraal.

De meest bekende en in België actieve spelers zijn Deliveroo, UberEats, TakeAway en Just Eat. Sommige platforms hebben eigen koeriers, andere platforms doen beroep op de koerier van de klant.

Er zijn tegenwoordig zelfs horecazaken, de zogeheten ‘Ghost’-restaurants die uitsluitend leveringen doen en niet de mogelijkheid bieden om ter plaatse te eten. Op die manier besparen ze op huurprijzen en personeelskosten.

 

De impact van delivery services op de restaurantmarkt

Het zou een understatement zijn om te zeggen dat food delivery services concurrentie betekenen voor de klassieke restaurants. Waar mensen vroeger smulden van een Margherita ter plaatse in de lokale pizzeria, laten ze nu hun favoriete pizza thuis leveren per scooter. De online revolutie is volop doorgedrongen in de restaurantmarkt en laat mensen bovendien tijd besparen. Terwijl ze wachten op hun levering kunnen ze zich immers bezighouden met andere zaken: werken, huishouden, ontspannen, enz.

Delivery services bieden echter ook kansen voor klassieke restaurants. Als restaurant kan je immers intekenen op een platform en mee op de kar springen van deze online trend. Op die manier vergroot je jouw zichtbaarheid en bereik in jouw regio en geniet je van een extra inkomstenkanaal. Houd hier wel rekening met de commissie die jij moet afstaan aan het organiserende platform.

 

Delivery services: een onlosmakelijk deel van je restaurant

Intekenen op een platform en wachten op de eerste online bestelling? Zo eenvoudig is het niet. Wie op een professionele en degelijke manier aan delivery services wil doen, moet een aantal structurele wijzigingen doorvoeren:

  • Zorg ervoor dat koeriers de bestellingen gemakkelijk kunnen ophalen. Voorzie bijvoorbeeld een zijingang zodat de koerier niet door het hele restaurant moet lopen.
  • Kies welke gerechten je precies gaat aanbieden binnen je delivery service. Het is zeker niet de bedoeling dat je je hele menukaart online gaat gooien. Bied je een goed doordachte selectie van gerechten aan, dan ga je ook sneller kunnen leveren.
  • Zorg voor herkenbare en handige verpakkingen. Delivery services zijn een uitstekende kans om aan branding en aan klantenbinding te doen.

 

Boekhoudkundige en administratieve integratie van delivery services

De bestellingen van delivery services komen binnen via de respectievelijke platforms waar jij als restauranteigenaar toegang toe hebt via een speciale login. Geef jezelf niet onnodig veel extra administratief werk en integreer de online bestellingen in je huidige kassasysteem.

Trivec biedt binnenkort de dienst Deliverect aan, een systeem dat de bestellingen van de online platforms automatisch integreert in het bestaande kassasysteem.

 

Trivec is marktleider in kassasystemen en systemen van barautomatisering voor de horeca. Trivec levert op maat gemaakte kassasystemen zodat alle kassahandelingen makkelijker en efficiënter verlopen. Alle horecabedrijven kunnen bij ons terecht: restaurants, bars, cafés, foodtrucks, hotels, enz.

Neem contact met ons op en samen bereiden we de integratie van de delivery services perfect voor.

Schrijf u in om steeds ons laatste nieuws te ontvangen