Restaurantconcepten die alleen online te vinden zijn, zijn nog eerder de uitzondering. In de VS, Europa en Australië banen Uber Eats en Deliveroo de weg. Dat doen ze met digitale concepten voor bestaande restauranthouders binnen een gebied waar veel mensen naar specifieke gerechten zoeken, maar deze niet vinden. De restauranthouders die op dit gat in de markt springen zien hun omzet stijgen, en analytici voorspellen dat het thuisbezorgen van eten in de nabije toekomst sterk zal toenemen. De ideale gelegenheid voor jou als restauranthouder om te beslissen of je je bedrijf ook zo wilt uitbreiden.
Een virtueel restaurant is een restaurant dat eetbelevingen aan huis bezorgt met behulp van digitale apps en bezorgingspartners. Het is relatief kostenefficiënt om een online restaurantconcept te beginnen in vergelijking met een traditioneel restaurant, want je hebt geen groot gebouw nodig met meubels en veel personeel. Wat je wel nodig hebt, is een keuken en een aangepaste infrastructuur. Ook moet je je klanten een uitstekende ervaring bieden bij het bestellen, betalen en bezorgen van hun maaltijd.
Een virtueel restaurant heeft geen groot gebouw met meubels nodig, maar je zult wel voor een keuken en logistieke mogelijkheden moeten zorgen. Zo is het een goed idee om van tevoren te bedenken waar je klanten zich zullen bevinden, en vervolgens in die regio een locatie te zoeken om je zaak efficiënter te maken. Eventueel kun je je keuken ook delen met anderen om zo kosten te besparen, maar in dat geval moet je wel bedenken hoe je de keuken kunt inrichten voor gebruik door meerdere bedrijven. In de VS is dit huren van keukenruimte een echte niche geworden. Mocht je al een keuken hebben voor je traditionele restaurant, dan is het een optie om een gedeelte van de keuken af te bakenen voor het virtuele restaurant en ervoor te zorgen dat je daarnaast een goede oplossing hebt voor de bezorging van de maaltijden.
Om te weten welk eetconcept je het best lanceert, moet je weten wat de mensen in jouw regio graag eten. Is er vraag naar een speciaal soort keuken of naar een gerecht dat nog niet beschikbaar is? Met behulp van zoekstatistieken kom je gemakkelijk te weten waar mensen naar zoeken en kun je je menu daarop afstellen. Als je een bestaand restaurant hebt, kun je beginnen met het online aanbieden van een deel van je menu en je klanten vragen welke gerechten zij graag thuis zouden willen laten bezorgen.
Aangezien alle bestellingen en communicatie online verlopen, kun je optimaal gebruik maken van de technologie en inzicht krijgen in het gedrag van de consument, welk eten populair is, wat de drukste uren zijn, etc. Je kunt het menu aanpassen en bijschaven om je keuken te stroomlijnen. Je kunt nieuwe concepten uitproberen, zoals gezonde snacks die gemakkelijk aan een bestelling kunnen worden toegevoegd. Of begin met het aanbieden van ontbijt om ’s ochtends je verkoopcijfers te zien stijgen.
Het is overduidelijk: online eten bestellen zit onmiskenbaar in de lift. De investeringsbank UBS voorspelt dat de wereldwijde verkoop van thuisbezorgd eten tot tien keer zal toenemen in de komende 10 jaar, met een stijging in de omzet van 35 miljard naar 365 miljard dollar. Millennials nemen hierin het voortouw, want zij eten hun maaltijd liever thuis dan in een restaurant. In datzelfde rapport stelt UBS dat de meeste maaltijden die nu nog thuis gemaakt worden, in 2030 vanuit restaurants of centrale keukens geleverd zullen worden. Toch is dit waarschijnlijk maar speculatie, want rapporten van Mintel tonen aan dat millennials inmiddels vaker koken dan ooit. Maar of we nu al ons eten of slechts een gedeelte ervan online bestellen, thuisbezorgd eten is niet meer weg te denken.
Neem contact op met Trivec zodat wij jou en je bedrijf kunnen helpen! We kijken er alvast naar uit je te leren kennen.